fbpx

Országos jó példaként szolgálnak a Hargita megyei önkéntes tűzoltók

Hargita Megye Tanácsa jelentős összegeket fordít támogatásukra

Elkészült az a jelentés, amely összefoglalja Hargita Megye Tanácsának 2021 -2024-es időszak közötti megvalósításait, ami az önkéntes tűzoltók támogatását illeti Hargita megyében. A dokumentumot június 28-án, sajtótájékoztató keretében mutatták be a csíkszeredai megyeházán.

Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Albert Csaba Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének és a Hargita megyei önkéntes tűzoltóságokat támogató munkacsoport elnöke.

A munkacsoportról itt olvashatnak bővebben: https://hargitamegye.ro/erosebb-egyuttmukodes-hatekonyabb-fellepes-a-baj-eseten/

Hargita Megye Tanácsának Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket támogató programja 2013-ban indult, célja vissza nem térítendő támogatást nyújtani a jogi személyiséggel rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek, vagy jogi személyiséggel rendelkező Hargita megye területén vészhelyzetek kezelését, beavatkozási tevékenységet folytató szervezetek, egyesületek, alapítványok tevékenységeinek megvalósítására.

Ezek a támogatások főként eszközökre, tűzoltó felszerelésekre és védőruházatokra, képzésekre, külföldi és belföldi tapasztalatcserékre, tájékoztató anyagok elkészítésére, eseményekre, a lakosság ismereteinek gyarapítására fordították.

Az erre szánt összeg az évek folyamán folyamatosan növekedett, hisz míg 2013-ban 100 ezer lej volt, addig az elmúlt négy évben már 400 ezer lej.

Hargita Megye Tanácsa 2020-2024 között összesen több, mint 8,5 millió lejjel támogatta a megyében tevékenykedő tűzoltók tevékenységét. A pályázati program révén  1,9 millió lejre pályázhattak az egyesületek az elmúlt négy évben.

A pályázati program mellett a hat százalékos jövedelemadóból származó alap leosztásából is támogatja a tűzoltókat. Ennek összege az elmúlt négy évre 3,2 millió lej volt.

A részletes jelentést itt olvashatják: https://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2024/06/Onkentes-tuzoltok-2020-2024-HU.pdf

Megyénkben több mint 2000 önkéntes tűzoltó végzi ezt a szolgálatot, akiket több mint hatvan egyesület karol fel és ad számukra szakmai hátteret.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, az elkészült jelentés célja, hogy bemutassa az elmúlt négy év megvalósításait annak érdekében, hogy megyénk egy biztonságos megye lehessen és támogassuk azokat, akik önkéntesen egy ilyen munkát felvállalnak.

–       Az önkéntes tűzoltók nélkülözhetetlenek a vészhelyzetekben, hiszen a gyors beavatkozások életeket, vagyontárgyakat menthetnek meg. Baj esetén minden perc számít. Az elmúlt évek támogatása által az volt a célunk, hogy önkénteseink legyenek megfelelően felszereltek és védve, jó szakmai felkészültségük legyen, hiszen életüket kockáztatják a beavatkozások során. A hivatásos tűzoltóink nem tudnak mindenhol ott lenni, az önkéntesek pedig helyben vannak. Az eredmények azt mutatják, hogy sikerült elérnünk a fő célunkat – csökkenteni a beavatkozási időt és biztosítani az önkéntesek védelmét – hangsúlyozta a megye elnöke.

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke kiemelte, hogy nincs olyan hivatásos szervezet sem az országban, sem Európában, akik  megfelelő reakcióidőben le tudják fedni a teljes területet. Megyénk e tekintetben is kihívások elé néz, a földrajzi adottságok és évszakok miatt is, különös tekintettel, hogy a bevetések során használt járművek nehézgépjárművek, a sebességük korlátozott.

–       A hivatásos szervezetek reakcióideje 20 perc kellene legyen, de ez nálunk kivitelezhetetlen. Ez pedig teljesen alátámasztja a tényt, hogy miért van szükség az önkéntes tűzoltókra.

Országos szinten kiemelt helyen vagyunk, ami az önkéntes tűzoltó egyesületeink számát és munkáját illeti, számos megyéből felkerestek már tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok miatt, akiknek örömest segítettem – hangsúlyozta Albert Csaba.

Közel 40 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött kifejtette, hogy az egyesületek munkáját nagymértékben segítette ez a pályázati lehetőség. Azok az egyesületek, akik a kezdetektől pályáznak, már jól felszerelt szertáruk, eszközeik és jól képzett csapatuk van, valamint motivációban is sokat számít az, ha egy intézmény karolja fel őket, odafigyel rájuk és támogatja. Ez a folyamat a helyi önkormányzatok hozzáállásán is sokat változtatott.

Hargita Megye Tanácsának a biztonságos megye létrehozásába tett erőfeszítéseiről itt olvashatnak: https://hargitamegye.ro/biztonsagos-megyet-epitunk/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.