fbpx

Összefogás a föld-visszaszolgáltatások érdekében

A csíkmindszenti sportcsarnok helyreállítása Alcsík kistérség egyik kiemelt projektje

Az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás ülésezett a csíkszeredai megyeházán szerdán, március 13-án. Az alcsíki polgármesterek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, Romfeld Mária Magdolna vezérigazgató Hargita Megye Tanácsának helyi közigazgatási vezérigazgatóságáról és Becze István megyei tanácsos. Az ülést Gergely András, a társulás elnöke, Csíkszentmárton polgármestere nyitotta meg.

A legfontosabb napirendi pont a föld-visszaszolgálatásokat elősegítő, Hargita Megye Tanácsa Közhasznú Fejlesztési Társulásának létrehozása volt. A közhasznú fejlesztési társulás partnerei a helyi önkormányzatok lesznek.

– A fejlesztési társulást anyagilag támogatja Hargita Megye Tanácsa, a társuló önkormányzatok pedig tagdíjat fizetnek. A következő lépés egy menedzser kinevezése az alakulat élére, továbbá annak felmérése településenként, hogy mi jelenti a legnagyobb problémákat. Szakemberekre, tapasztalatokra van szükség, és kidolgoznak egy belső módszertant a hatékony munka érdekében. A kataszteri nyilvántartás elkészítése a tervek szerint 5-6 éves folyamat – ismertette Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: a fejlesztési társulás egy másik előnye, hogy helyi munkaerőt foglalkoztat majd. A megyei tanács a lakosság egzisztenciális problémáit igyekszik megoldani, ide tartozik a föld-visszaszolgáltatások kérdése is.

– Meg kell nézni, hogy egyes településeken mi okozza az elakadást, és egységes megoldást kell találni a föld-visszaszolgáltatások évek óta húzódó problémáira a folyamat felgyorsítása érdekében – erősítette meg Tánczos Barna.

Minden polgármesteri hivatalt kérnek, hogy gyűjtse össze és továbbítsa az eddigi felmérések adatait, mondta Romfeld Mária Magdolna. Kiemelte az erdei kaszálók felmérésének fontosságát, hiszen ezek a területek jelentős jövedelemforrást jelenthetnek. A társulás terveiről, az ezzel szembeni elvárásokról térségenként is egyeztetnek az elöljárókkal, fűzte hozzá.

A kistérségi ülésen számba vették azokat a munkálatokat, amelyeket a megyei tanács az idei költségvetés-leosztásnál is támogatott. Jelen volt Pál Péter, Csíkszentlélek polgármestere is, akivel a település legfontosabb beruházásairól egyeztettek, így a prioritásként kezelt csíkmindszenti sportcsarnok helyreállításáról. Borboly Csaba arra biztatta a polgármestert, hogy idén is folytassák a közösségi összefogást példázó feljavítást.

Csíkszereda, 2013. március 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.