fbpx

Összefogással tennék elérhetővé Hargita megyében a digitális oktatást minden diák és tanár számára

Az önkormányzatok és iskolák partnersége megoldásokat hoz az oktatási folyamatokba

Napjaink legnagyobb kihívása a digitális oktatásra való áttérés, ami nem ugyanaz, mint az otthoni tanulás. A koronavírus-járvány felgyorsította a folyamatot, de korunk követelménye is a hagyományos és az innovatív módszerek ötvözése az oktatásba, összegezték az érintettek azon a március 19-i megbeszélésen, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett. Az online térben tartott találkozón Borboly Csaba elnök és Bíró Barna Botond alelnök, illetve a Hargita megyei polgármesterek és iskolaigazgatók mellett jelen volt Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára, Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő, Petres Sándor és Marius Ţepeluş alprefektusok, Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke is. A digitális oktatás mellett más témák is terítékre kerültek, a tej-kifli program, ami még mindig nem zajlik zökkenőmentesen országszerte, a diákok ingyenes szállítása, ami nagy segítség volt a diákoknak és a szülőknek, de a finanszírozás módszertanát nem dolgozta ki a szállítási minisztérium. De szóba került a délutáni oktatás, ami számos tanintézetben működik kísérleti jelleggel, valamint bemutatták azokat a programokat és projekteket, amelyek az oktatási rendszer fejlesztésére irányulnak.

 

Meg kell tervezni a következő tíz évet, mondta köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa a fejlesztési stratégiák kidolgozásában kitér az oktatási rendszer fejlesztésére is. A megyei tanácsnak legalább félszáz olyan programja van, amely érinti az oktatást, de fel kell készülni a következő időszakra, hogy minél hatékonyabban tudjanak EU-s forrásokat lehívni. „Egyeztessünk, és hozzunk jó döntéseket!” – mondta a polgármestereknek és az iskolaigazgatóknak a megyei tanács elnöke.

A digitális oktatás fejlesztésének stratégiáját Hargita megyére vonatkozóan a Planificatio cég készítette el Hargita Megye Tanácsának megbízásából, a részleteket a cég képviselője, Csák László ismertette. Amint a szakember beszámolt, a Hargita megyei akciótervet összeegyeztették az országos stratégiával, de megvizsgálták a különböző országok jó gyakorlatait is. Regionális felmérést végeztek arra vonatkozóan, hogy a valóságban hogyan működött a digitális oktatásra való átállás, és bevontak 45 szakembert is, hogy mondják el véleményüket. A digitális oktatásra való átálláshoz fontos a pedagógusok felkészültsége is, éppen ezért a stratégia magába foglalja a pedagógusok képzését, az ingyenes eszközök biztosítását a diákoknak és a tanároknak egyaránt, a tartalomfejlesztést és a technikai segítségnyújtást. A projekt megvalósítását EU-s forrásból tervezik.

Kallós Zoltán elmondta, most a tervezés időszaka van, amit a jó döntések és a gyakorlatba ültetés időszaka kell kövessen. Ötvözni kell a hagyományos és az innovatív elemeket az oktatásban, a változás eléréséhez a pedagógusoknak is változniuk kell, tette hozzá az államtitkár. A megnevezett problémák országos szintűek, ezekre keresik a megoldásokat, és továbbra is számít a pedagógusok javaslataira.

A tej-kifli program kapcsán folyamatos a panasz a termékek minősége miatt, erre az lenne a megoldás, ha a polgármesteri hivatalok átvállalnák a közbeszerzést, így nagyobb eséllyel tudnának szállítani helyi cégek, erősítette meg Bicajanu Vasile, a megyei tanács gazdasági vezérigazgatóságának vezetője és Kallós Zoltán államtitkár.

Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának igazgatóhelyettese ismertette azokat a nemzetközi projekteket, amelyekre jelenleg lehet pályázni, illetve amelyek kidolgozás alatt vannak a 2021-2027-es időszakra, és ezekre már lehet készülni.

Zonda Erika, a megyei tanácsa programokért és alintézményekért felelős vezérigazgatóságának vezetője ismertette a megyei tanács és alintézményeinek azokat a programjait és pályázatait, amelyek érintik az oktatás területét.

A székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolában is működik kísérleti jelleggel a délutáni oktatás, a sikeres programot, jó példaként, Simó Ildikó igazgató mutatta be.

A megbeszélés tartalmát Ferencz Salamon Alpár összegezte, aki a digitális oktatás fontosságát hangsúlyozta, illetve két fontos szempont figyelembe vételét: a technikai és a továbbképzés feltételeit.

A megbeszélés zárásaként Bíró Barna Botond azt mondta a jelenlévőknek, Hargita Megye Tanácsa továbbra is partnere kíván lenni az oktatási intézményeknek a Hargita megyei oktatási rendszer fejlesztése érdekében.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.