fbpx
????????????????????????????????????

Összegyűjtik Hargita megye értékeit

Első alkalommal tartottak Nemzetközi Értéktár Konferenciát Hargita Megye Tanácsa márványtermében június 3-án, pénteken. A konferencia keretében Márton István az esemény moderátora ismertette mindazt a 136 értéket, amely eddig bekerült Hargita megye értéktárába, azzal a céllal, hogy minél többen bekapcsolódjanak az értékek gyűjtésébe és gyarapodjon az értéktárban lévő értékek száma.

Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba megyeelnök kifejezte köszönetét a magyar kormány, a testvérmegyék irányába, elmondta büszke arra, hogy a megyeházán korábban vendégül láthatták Pest megye értékeit. Szakemberek bevonásával Hargita megyében is halad a gyűjtési folyamat, és öröm számára hozzájárulni ehhez a kezdeményezéshez. Hozzátette, elmondható Hargita megyéről, hogy az itt élők nem csak bemutatják értékeiket, hagyományaikat, hanem meg is élik azokat, büszkén viselik népviseletüket. Megköszönte az együttműködést a Pest megyeiek részéről, mondván a magyar-magyar együttműködésből érték születik.

A program részeként Márton István felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy kapcsolódjanak be az értékek gyűjtésébe, mert az értékek, amelyek ma még megvannak előfordulhat, hogy 10-20 év múlva már nem is fognak emlékezni rájuk. A gyűjteményben szerepelnek agrár és élelmiszergazdasági, gasztronómiai, ipari és műszaki, kulturális, híres személyiségekhez köthető, turisztikai, természeti valamint épített kategóriába sorolható értékek, ismertette a moderátor.

Török István a Pest Megyei Értéktár Bizottság elnöke a Pest megyei értéktárról számolt be az érdeklődőknek. Mint mondta számukra is az okozott nehézséget a gyűjtésben, hogy nem érkezett javaslat minden településről, sok önkormányzat nem akart bekapcsolódni, ezért levelet írtak minden település polgármesterének, kérve őket, hogy hozzanak létre egy csoportot, amelyik elkezdi a helyi értékek feltérképezését, a Hargita megyeieknek is ezt javasolta. Továbbá azt is elmondta, számára azért jó az értékgyűjtő munka, mert nem elég csak rendszerezni ezeket, de foglalkozni is kell az utóéletükkel, azaz rendezvények keretében, kiadványokkal népszerűsíteni kell őket, ezáltal kialakul egy kép az adott településről, amelyet közvetítenek minden odalátogató felé.

Előadást tartott Balázs Lajos néprajzkutató őstörténeti rítusok a székely-magyar sorsforduló szokásokban címmel, valamint Márton László a székelyföldi vízimalmokról beszélt. A konferencia Kisné Portik Irén népviselet bemutatójával zárult.

Csíkszereda, 2016. június 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.