fbpx
photo: Gönczy Tamás

Összetartozunk – a magyar szórvány napját ünnepeltük Nagyenyeden

A székely-szórvány kapcsolatot társadalmasítani kell, elérkezett az idő, hogy szintet lépjünk.

Összetartozunk Hargita megye a szórványból elsőként Beszterce-Naszód megyével kötött testvérkapcsolatot, és azóta is igyekszünk lehetőségeinkhez mérten támogatni, ennek érdekében hoztuk létre Összetartozunk programunkat.

Azóta testvérkapcsolatot alakítottunk ki Aranyosszékkel, Krassó-Szörény és Temes megyékkel, jelenleg folynak az egyeztetések Máramarossal.

Hargita Megye Tanácsa pályázati programjain keresztül is támogatja a szórványt, azokon a területeken, amelyeken erre a jogszabályok lehetőséget teremtenek.

Ma a magyar szórvány napját ünnepeljük Nagyenyeden, ahol jelen van Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Pánczél Károly országgyűlési képviselő is.

A kapcsolatokat építeni kell üzleti téren, segítve a kis családi vállalkozásokat, pedagógusképzés, iskolai cserekapcsolatok, turizmus terén, ezekről beszélgettünk Décsei Attilával, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnökével.

Látogassanak el, ismerjék meg Nagyenyedet, őseink hagyatékát, szervezzenek kirándulásokat oktatási intézmények, a hétvégi kirándulások célpontja legyen a szórvány.

Várjuk a javaslatokat, hogy mit tehetünk a szórványért, és az esetleges vállalásokról.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.