fbpx

Pályaorientációs bemutató diákoknak

Iskolalátogatásokat szervez a Hargita Megyéért Egyesület Hova tovább? címmel, melynek célja a Hargita megyei VIII. osztályos tanulók segítése a pályaválasztásban. A pályaorientációs bemutatók a továbbtanulási lehetőségeket ismertetik, népszerűsítve a szakiskolákat, bemutatva a szakmunka és szaktudás értékét és lehetőségeit.

Ezen a héten a csicsói Kájoni János Általános Iskola 31 VIII. osztályos diákjai látogattak el a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolába, ahol a vendéglátás szakot mutatták be nekik. A diákok találkozóján jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a szakma elsajátításának fontosságáról beszélt a diákoknak. A vendéglátás jövőjét abban látja a megyeelnök, hogy a turizmus is egyre jobban fejlődik, mint kihangsúlyozta, a megyei tanács a Hargita-hegység-projekten belül is üdülőövezet kialakítására törekszik. A vendéglátás elsajátítása azért is hasznos, mert az ismeretek felhasználhatók magánvállalkozás, családi vállalkozás indításához és működtetéséhez, hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. Nagyon fontosnak nevezte az angol nyelv elsajátítását, mivel ez nálunk még hiányosságnak számít, és fontos, hogy a vendéglátásban dolgozók beszéljenek idegen nyelvet. A megyeelnök mondanivalóját úgy összegezte: a lényeg, hogy olyan szakmát válasszanak, amiben később is jól érzik maguk.

A Kájoni János Szakközépiskolában készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken: https://www.instagram.com/p/BNO9Gw3h72V/?taken-by=borbolycsaba

A tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola 23 tanulója ellátogatott a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolába.

Székelykeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskola két VIII. osztálya a Zeyk Domokos Iskolaközpontba látogatott, nekik ez alkalommal a kertész szakot mutatták be. A diákok megnézték a tankertet, ahol jelenleg szőlős van, illetve ellátogattak a városi kertészetbe is. Mint a bemutatón elhangzott, a növénytermesztéshez elsősorban odafigyelés kell. Az elszántság mellé szükséges elméletet pedig nem nehéz elsajátítani. Ez is egy olyan szakterület, amely jövedelmet, megélhetést tud biztosítani, hiszen erre számos pozitív példa van. A diákok úgy értékelték, hogy hasznos volt a látogatás, főleg azoknak, akik a Zeyk Domokos iskolában szeretnének továbbtanulni. A program legérdekesebb része a terepszemle volt, illetve hasznosnak ítélték meg a szakmai tanácsokat az otthoni kertek gondozásához is.

Az iskolalátogatások jövő héten folytatódnak, Székelyudvarhelyen a Bányai János Műszaki Szakkközépiskolában és Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban.

A Hargita Megyéért Egyesület Hova tovább? – Pályaorientáció a Hargita megyei iskolák 8. osztályt végző tanulóinak elnevezésű programját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Csíkszereda, 2016. november 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.