fbpx

Pályázat kisfalutalálkozók támogatására

– A közösségi élet felpezsdítése, a megközelíthetőség fontos szempontok lehetnek abban, hogy az emberek el kezdjenek gondolkodni a hazatérésen, és a kisfalvak egészséges környezetében való családalapításon, ezért jövőre javasolni fogom a megyei tanács tagjainak a 103 kisfalunk (http://migracio.hargitamegye.ro/kistelepulesek/) falutalálkozóinak a normatív támogatását, amennyire a törvények engedik, fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Nagymedeséren, ahol első alkalommal tartottak kisfalutalálkozót június 10-én. Hozzátette, kisfalvaink falutalálkozói lehetnek a falumentés alapjai, ezért pályázati keretébe bele kellene foglaljon a megyei tanács legalább kisfalvanként ötezer lejes hozzájárulást erre a célra, persze ehhez arra is szükség van, hogy jövő év elején mielőtt megjelennének a kiírások minden kistelepülés közössége egyesületet jegyeztessen be, vagy bízzák meg ezzel a feladattal a helyi egyházkösséget, hogy pályázhassanak támogatásra. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a megyei tanács illetékes munkatársai tudnak ebben a folyamatban segíteni.

Az újonnan létrejövő egyesületek a létező többi pályázati lehetőséget is ki fogják használni a kisfalvak számára, amelyeken sikeresen szerepelhetnek, hogy falutalálkozókat és más eseményeket szervezzenek nemcsak kulturális, hanem oktatás, sport, turizmus, szociális és gazdaság témában, ez által elérve, hogy pezsgő élet alakuljon ki az illető kisfaluban, mert hisznek abban, hogy innen is lehet munkába, iskolába járni, fejtette ki a megyeelnök.

A megyei tanács elnöke a helyi polgármester, Péter Zoltán meghívására vett részt a rendezvényen, beszélgetésük során elhangzott: Nagymedesér a 14 faluból álló Siménfalva községhez tartozik, ahol számos gond van, de az alig 96 fős településen látszik az élni akarás, olyan emberek laknak ott, akik odafigyelnek egymásra, a közösséget érintő ügyekre, ezt bizonyítja a felújított kultúrotthon, és hogy leaszfaltozott úton lehet eljutni a településre, erről a községvezetés gondoskodott az elmúlt években. Talán erről a településről kevés szó esik a közbeszédben, más községekkel szemben, ahol 1-2 falu alkotja a községet, és sokkal kevesebb a teendő, az aszfaltozásra váró út, felújítandó művelődési otthon, iskola, óvoda, víz és csatornahálózat vagy más megvalósításra váró községi beruházás, állapították meg a beszélgetés során.

A rendezvény részeként koncertezett a Székelykeresztúri Fúvószenekar, valamint a szervezők kulturális műsorral lepték meg a település közösségét. Az eseményről készült felvétel elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1297087443671969.

Csíkszereda, 2017. június 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.