fbpx

Pályázati programokról és infrastrukturális fejlesztésekről döntöttek

Szentábrahámon tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

Pályázatot hirdet Hargita Megye Tanácsa a roma közösségek kulturális programjainak támogatására, folytatják a 136-os megyei út, a gagyi út munkálatait, elfogadták az egyház együttműködési programot. Hargita megye a gasztrorégió cím elnyerésére pályázik, Szentábrahám községet pedig támogatja a megyei tanács a járdaprogram folytatásában. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa február 20-i rendes havi tanácsülésének legfontosabb döntései. A tanácskozást Szentábrahámon tartotta a döntéshozó testület.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/848136600403499

Szentábrahám községben jó irányba haladnak a dolgok, a mai döntéssel egy úgymond korábbi adósságot rótt le a megyei tanács, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki gratulált a polgármesternek és csapatának.

Simó Dezső Szabolcs polgármester köszöntötte a testületet, mint elmondta, nehéz helyzetből állt talpra a község, és ebben nagy szerepe volt a megyei tanács által nyújtott mindenkori segítségnek. Mint hozzátette, prioritás számunkra, hogy emberközpontú közigazgatást folytassanak, úgy fogalmazott, az infrastrukturális fejlesztéseket meg kell tölteni élettel.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is gratulált a polgármesternek és csapatának, mint megerősítette, lényeges fejlődésen esett át a község 2013-tól.

„Ilyen kiszámíthatatlan világban, amikor a szomszédban háború dúl és ingatag a gazdasági helyzet az országban, a kiszámítható az, hogy mi, Hargita megyében együtt tudunk működni, és támogatjuk, nem pedig szembe fordulunk egymással. Ezért vagyunk ma itt, Szentábrahámon” – fogalmazott Bíró Barna Botond.

A megyei tanács a kihelyezett ülésen elfogadta a roma közösségek kulturális tevékenységét támogató programot. A tanácsülésen jelen volt Ilie Dincă, a Pro-Europa Roma Párt országos, illetve Ioni Géza, a párt helyi fiókszervezetének vezetője. Ilie Dincă üdvözölte a megyei tanács programját, mint mondta, mindig jól dolgozott együtt Bukarestben is az RMDSZ képviseletével.

Folytatják a járdaépítést Csekefalván, erre szavazták meg Szentábrahám községgel az együttműködést, hogy minél hamarabb indítani tudják a fejlesztést. Fontos beruházás, hiszen a lakosság biztonságát szolgálja, mondta Bíró Barna Botond.

A megyei tanács saját cége, a Hargita Útkezelő Vállalat folytatja a 136-os megyei út, a gagyi út munkálatait, szavazta meg a testület. Mint Borboly Csaba beszámolt, hosszú története van ennek az útszakasznak, több alkalommal sem sikerült tervezőt találni. Az útszakaszon több leszakadás van, ezért jelentős az útépítés költségvetése, de turisztikai szempontból is fontos a beruházás, tette hozzá a megyeelnök. Ahogy az időjárás engedi, tavasszal nekifognak a munkálatoknak.

Ambiciózus elképzelés, amellyel az európai desztinációk magas szintjére emelnék Hargita megyét, fogalmazott a tanácshatározat-tervezet kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke. Bíró Barna Botond ismertette a részleteket: 2027-re szeretnék elérni, hogy Hargita megye elérje az Európai Gasztrorégió címet. Ennek érdekében dolgoznak a 2027-es eseménynaptáron a Visit Harghita csapatával, illetve pályáznak EU-s forrásra, amelyhez az 50 ezer eurós részvételi díjat a megyei tanács finanszírozza. A megyei tanács alelnöke hozzátette: a céljuk az, hogy Hargita megye turisztikai kínálatát európai szinten hatásosabban tudják népszerűsíteni, megmutatni a helyi termelőket és a térség színes gasztronómiai kínálatát, egy olyan rendszert felépíteni, amelyben mindenki megtalálja a helyét, aki értéket teremt.

Elfogadták a megyei tanács egyház együttműködési programját, illetve öt pályázatot, amely a szociális szférát erősíti. Mindezek olyan programok, amelyek valószínűleg egyedülállóak az országban, és jó gyakorlatnak számítanak, akárcsak a megyei tanács műemlékvédelmi programja – mondta Borboly Csaba. Utóbbit szintén megszavazták a február 20-i ülésen.

A szociális pályázatok a fiataloktól az időseken át, az elszigetelt településen élőket támogatják, pályázni lehet falugondnokságra, iskola- és családelhagyás elleni tevékenységekre, drogprevencióra, a fogyatékkal élők segítésére, otthon gondozói és idősgondozói programokra, részletezte Bíró Barna Botond.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.