fbpx

Pályázatíró kisokos – Élménybeszámoló egy képzés margójára

De vagány! Amúgy is a pályázatok korát éljük!
Így reagált egy ismerősöm, amikor beavattam, hogy én egy pályázatírós kurzusra fogok járni.
Mit tanultatok? Szólt a kérdés már az első alkalom után. Nem egyszerű összefoglalni, egy egyszerű kérdésre adott válaszként.
Kezdtük, amivel kezdeni kell. Kik jogosultak pályázni és hol lehet pályázatok után kutakodni, kezdtem bele a mesélésbe. Persze ennyinél nem lehet megállni. Hargita Megye Tanácsának 13-as terme megtelt információkkal, néha meleg levegővel is, de egy frissítő szünet mind a két jelenséget mérsékelte.

A képzés háromnapos volt, délután 2 órától körülbelül 8 óráig tartott. Utolsó egy órában kötetlen beszélgetésre került sor. Itt a résztvevők egymás között beszélték meg, amit az előadás ideje alatt magukba tartottak, elmélyítették a tudásukat, vagy megvitattak egy-egy sokoldalú kérdést, esetleg problémát. A tanár urat egy végsőkig segítőkész hozzáállás jellemezte az első pillanattól kezdve. A kurzus utáni szabad beszélgetéseken mindig ott maradt a résztvevőkkel, tanácsokat és építő kritikákat is bőven osztogatott. Előadás módjára vonatkozóan különösen kedveltem, hogy a résztvevőktől kért példákat, helyzeteket annak érdekében, hogy még testhezállóbbá, érthetőbbé váljon a tananyag.
Megtanultuk milyen szempontok alapján készül egy SWOT analízis, miért érdemes SMART célokat meghatározni. De azt is kiemelte az oktató, hogy a pályázat van az ötletért és nem fordítva. Első sorban egy ötletre van szükségünk és ahhoz keresünk pályázatot. Ezt követően pedig az elméletben elsajátított módszereket, közösen áthelyeztük a gyakorlás mezejére, vagyis konkrét példára mi készítettük el az elemzéseket. Mint kiderült a gyakorlati részben születnek és fogalmazódnak meg a kérdések. Mind egyetértünk, hogy gyakorlat nélkül keveset érne a meghallgatott előadás. Ha már gyakorlat, a 3 nap képzés egy versennyel zárult, de erről majd később.

Azzal a gondolattal érkeztem a pályázatíró kurzusra, hogy első sorban információt szerezek a pályázatok milyenségéről, forrásairól, feltételeiről. Visszatekintve úgy gondolom, ennél többet kaptam. Készséges oktatót ismertem meg, az elvárásokon túl mélyebb, rétegesebb tudásra tettem szert. Úgy gondolom a résztvevők a tanult módszerek és megismert lehetőségek által jobban belelátnak a pályázatírás csínjába – bínjába. Ehhez már némi tapasztalat illetve sok-sok bátorság kell, ami biztosan elvezet a jól megírt, sikeres pályázatokig.

Augusztus 2-a, szerda, elérkeztünk a verseny napjához. Az első kurzus napokhoz képest ugyan kevesebb résztvevő jelent meg ennél a szakasznál, de biztosan állíthatom a leglelkesebbek jelen voltak.
A részletek, kritériumok világosak voltak mindenki számára, hiszen az utolsó kurzuson egyeztettünk ezekre vonatkozóan. Kulturális témájú pályázatokat kellett megírni, felhasználva az elsajátított tudást és módszereket.
Mielőtt mi, versenyzők – hiszen ezen a napon a résztvevőkből versenyzők váltak- bemutattuk volna a saját ötleteket és pályázatokat, egy rövid, egyszerű tesztet oldottunk meg. Ezen teszt eredményeinek az ismertetése után rá is tértünk a lényegre. Az zsűri tagjai a következők voltak: Farkas Enikő, Hargita Megye Tanácsa Programok és projektek vezérigazgatóság vezérigazgató-helyettese, Bakos Levente, egyetemi tanár és oktató, Ianovits István, kulturális pályázatokért felelős tag. A versenyzők közül ki powerpoint bemutatóval, ki plakáttal és kik szóban próbálták meggyőzni az elbíráló bizottság tagjait, hogy az ő pályázata a legjobb. Érdekes és tanulságos volt egymást meghallgatni és ennyi féle ötletet megismerni. Ahogy egy versenyhez illik, a zsűri pontjai alapján elkészült a sorrend, majd az első 3 helyezettet értékes díjban részesítették. Gondosan elkészített, alaposan végiggondolt munkák voltak, gratulálni tudok a győzteseknek.

Ajánlani tudom csak a képzést főleg azoknak a személyeknek, akik pályázatokkal foglalkoznak vagy szeretnének a jövőben. Ötletek megvalósításához, a szükséges információkon kívül, még valami fontosra szert tehetnek, kapcsolati tőkére. A kapcsolati hálónkat nagyban és minőségében tudjuk bővíteni ezen alkalmakkor, hiszen olyan emberek társaságában vagyunk, akik ugyanabban érdekeltek.
Köszönjük szépen a lehetőséget a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének, Hargita Megye Tanácsának  illetve külön köszönet Dr. Bakos Levente oktatónak és az Edutech Consultingnak az együttműködésért.

Dr. Bakos Levente tanár úr végig a kurzus során a bátorságot hangsúlyozta, ezzel szeretném zárni én is a beszámolómat. Csak úgy juthatunk el a megálmodott ötletek megvalósításáig, ha próbálkozunk, dolgozunk érte, kitartunk és végig bátrak maradunk!

Benő Krisztina

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.