fbpx

Rendbe kell tennünk útjainkat, még ha gondokkal is jár

Hargita Megye Tanácsa meghirdette a közbeszerzést a Csíkdelne, Csíkpálfalva és Csíkcsomortánt összekötő 123E jelzésű útszakasz felújítási munkálataira. Az elektronikus közbeszerzési honlapon (SEAP) szereplő adatok szerint a becsült érték közel 6 800 000 lej, az ajánlattevés határideje pedig május 29. A kivitelezés magába foglal ballaszt leterítést 25 cm, kövezést 15 cm vastagságban, aszfaltréteg öntését, valamint sáncok, hidak, közlekedési táblák, mellékutak bejáratának rendezését, kanálistetők megemelését. A munkálatokat a Techno Consulting Kft. által elkészített terv alapján kell kivitelezni.

– Egy térség lakóinak nem mindegy, hogy milyen úton lehet megközelíteni a települést. A beruházás közösségteremtés szempontjából is fontos, ugyanis egyre többen költöznek Csíkszeredából a környékbeli falvakba, és az ott felnövő gyermekek jövője érdekében az ilyen munkálatokra szükség van. Továbbá a turizmus szempontjából sem mellékes, ezért az érintettek joggal várják el az út felújítását. Fontos, hogy olyan településeken is, mint Csíkpálfalva rendbe tegyük útjainkat, még ha gondokkal is jár – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kiírás kapcsán.

Miután a megyei tanács illetékes munkatársai elkészítették a csíkpálfalvi út felújítási munkálataival kapcsolatos kiíráshoz szükséges dokumentációt, az ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) ellenőrzése következett, a közbeszerzéseket ellenőrző hatóság két alkalommal is kérte a dokumentáció kiegészítését. Minekutána az ANAP jóváhagyta a papírokat, az illetékesek feltöltötték az országos elektronikus közbeszerzési rendszerbe, jelenleg várják a cégek jelentkezését a munkálatokra. A program szerint május 29-én lesz a borítékbontás, szerződéskötés pedig az ajánlatok kiértékelése után következik, ez június második felében vagy július elején várható. Mindezeket követően a kivitelező július folyamán kezdheti el a munkálatokat. A kivitelezéshez szükséges teljes összeg biztosítva van, a megyei tanács rendelkezésére áll. Jelen pillanatban nincs akadálya a beruházás elkezdésének, akadályt majd az esetleges óvások jelenthetnek.

Az említett szakasz felújítása évekkel korábban elkezdődött, mivel a megyei tanács a munkálatok során több akadály is ütközött, köztük, hogy a kivitelező cég, a Widia Kft. 2015. november 25-én beperelte a megyei tanácsot, azzal vádolva, hogy nem teljesítette a 2014. november 4-én megkötött 12/24020-as szerződésben foglalt kötelességeit, és 1 201 312 lejnyi összeg kifizetésére kérte. Azonban a Hargita Megyei Törvényszék igazat adott a megyei tanácsnak, és elutasította a Widia Kft. panaszát tavaly szeptemberben. További nehézséget okozott, hogy tavaly év végén, miután alig sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást, a regionális fejlesztési minisztérium arról értesítette a megyei tanácsot, hogy leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, köztük  a csíkpálfalvi (123E) munkálatokat is.

A Csíkszereda–Pálfalva közötti út modernizálására vonatkozó műszaki terv aktualizált formáját konzultációra bocsátották a facebookon, a lakosság által megfogalmazott észrevételek elérhetőek a következő linken: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/750056428493141/.

– Örülök, hogy a lakosság mindig aktívan részt vesz a közösségi hálón indított konzultációkon, mert azok tudnak igazán hozzászólni egy adott témához, akik naponta tapasztalják a problémát – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. május 12.

 575 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...