fbpx

Rendkívüli tanácsülést hívtak össze a csíkszeredai megyeházán

– Egyik szemünk sír, a másik nevet. A most kiutalt több mint 13 millió lej nyáron is a rendelkezésére állt a kormánynak, ha akkor megkapjuk a teljes támogatást, amelyet többször kértünk, sok gondot megoldhattunk volna. Jó hír viszont, hogy átvihetjük jövőre, és gazdálkodhatunk vele – értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szerdán, december 28-án megtartott rendkívüli tanácsülésen. A 13,8 millió lejt Hargita Megye Tanácsa a megyei utak javításaira költheti, amely részletesen a vonatkozó 2016/975-ös kormányhatározatban tanulmányozható.

A tanácsülés kezdetén Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere tartott beszámolót az idei év megvalósításairól a tanácsosoknak. A kórházmenedzser értékelőjében kihangsúlyozta, a megyei tanács hozzáállásának és támogatásaink köszönhetően nagymértékben sikerült javítani többek között a szolgáltatások minőségén. Demeter Ferenc szerint abban a helyzetben, amikor a kormánytól ritkán és kevés támogatást kapnak, sokat számít a megyei tanács hozzáállása. Mint mondta, örül, hogy minden kérést meghallgattak, és sikerült felszereléseket és új orvoslakást vásárolni, valamint elkezdődhet továbbiak építése. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően, mondta a menedzser, az elmúlt években közel negyven orvos telepedett le, Csíkszeredát most már nem elkerülik, hanem érdeklődéssel tekintenek a városra.

A különfélék között szó esett továbbá a tej-kifli kormányprogram gondjairól, amelynek kapcsán Borboly Csaba elvi állásfoglalást javasolt, amelyet a testület is elfogadott, hogy a soron következő prefektusi kollégiumon is felhívja az illetékesek figyelmét, hogy kezeljék komolyan a beérkező panaszokat a szülők vagy iskolaigazgatók részéről. – Lassan oda jutunk, hogy nem mer senki sem a fogyasztóvédelemhez fordulni, mert akkor az illető településen a kisboltosokat az iskolai kivizsgálásokhoz érkezvén sorra büntetik. Így nehéz lesz megoldani a problémát, ha fenyegetetten érzik magukat a pedagógusok és a szülők – tette hozzá a megyeelnök ismételve, hogy továbbra is várják azokat a megoldásokat, javaslatokat, amelyeket még nem próbált meg a megyei tanács. Ferencz-Salamon Alpár-László az oktatási szakbizottság elnöke szerint a megoldás az lenne, ha a fejkvóta ezt a tételt is tartalmazná a kormány részéről, és az iskolák megvehetnék ezt a szolgáltatást, akár helyben. A megyei tanácsos továbbra is biztatja az iskolák tej-kifli-alma program felelőseit, hogy késői szállítás, lejárt szavatosság, darabszám hiány esetén ne vegyék át a termékeket, jegyzőkönyvvel utasítsák el az átvételt, amennyiben a kiszállító átvétel nélkül ott hagyja a termékeket utólag sem vegyék át. Két bizonyítható panasz esetén ugyanis a megyei tanács szerződést bonthat a beszállítóval.

Az iskolaigazgatók témakörével is foglalkozott a testület. Véleményük az, hogy az aligazgatói helyekre szükség van, hiszen jellemzően Hargita megye községei számos településsel rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba javaslatára elvi állásfoglalást adott ki a megyei tanács és levelet fogalmazott meg az RMDSZ parlamenti frakcióinak, amelyben hangsúlyozza, hogy a versenyvizsgáknak köszönhetően sok tanintézetben patthelyzet alakul ki, ahol a jelenleg kinevezett iskolaigazgatók nem jelentek meg a vizsgán, vagy sikertelenül vizsgáztak. A tantestület a régi igazgatót javasolta továbbra is az iskola vezetésére, ez azonban a már említett okok miatt a törvény értelmében nem lehetséges. A levél szerint ezekben az esetekben figyelembe kellene venni az iskola tantestületi közösségének szakmai és emberi véleményét, és ajánlásuknak érvényesülnie kellene. Ugyanakkor a megyeelnök szerint az említett rendelet révén veszélybe kerül a minőségi oktatás biztosítása és a tanintézetek működése.

 

Patthelyzet a 131-es megyei jelzésű út javításánál

A Felsőboldogfalván áthaladó 131-es megyei jelzésű út javítási munkálatai továbbra is késnek miután patthelyzet alakult ki. Rendszeresen előfordul, hogy a megyei tanács alelnökei nem írnak alá a 124-es és 131-es jelzésű megyei utak ügyében, csak külön egyeztetés, indoklások mentén, amely messzemenően késlelteti a munkát, ezen út esetében a megyei tanács elnöke pedig nem írhat alá. Borboly Csaba ebben a tanácsos kollégák javaslatait várja a kérdésre, hiszen mint mondta többször indokolatlanul állt az ügy előre haladása.

Csíkszereda, 2016. december 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.