fbpx

Speciális öltözetet kaptak az oroszhegyi és székelyszentkirályi önkéntes tűzoltók

Különleges, a község életében fontos eseménnyel kötötték össze a szeptember 27-én, szombaton tartott székelyszentkirályi falunapokat: új tűzoltó-felszereléseket kaptak Oroszhegy község önkéntes tűzoltó egyesületei. A Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázaton az oroszhegyi egység 35, míg a székelyszentkirályi csapat 20 teljes tűzoltóöltözetet kapott. A megyei tanács pályázatán mintegy 15 000 lejt nyert a két önkéntes tűzoltó egyesület, emellett egyenként 1800 lej volt az önrészük, míg a helyi önkormányzat 6000 lejjel támogatta az egységeket.

Az ünnepélyes átadón a helyi elöljárók és a tűzoltók mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy az önkéntes tűzoltók tevékenysége mennyire jelentős a közösségek életben, illetve milyen módon lehetne a hivatásosok és az önkéntesek munkájának összehangolásával jobb eredményeket elérni.

– Nagy szükség van az önkéntes tűzoltók munkájára, hiszen önállóan, saját idejüket és energiájukat feláldozva dolgoznak, így csökkentve szinte felére a hivatásos tűzoltókra nehezedő terhet, ugyanakkor növelve munkájuk hatékonyságát is. Eljött az ideje annak, hogy az önkéntes tűzoltók munkáját végre elismerjék és még gördülékenyebb legyen együttműködésük a közpénzből fizetett hivatásosokkal. Ezen kell dolgoznunk a jövőben: legyen az összhang minél egyértelműbb. Ugyanakkor a központi kormányzatnak is fel kell ismernie, hogy akár Hargita megye is lehetne kísérleti megye, ahol kipróbálhatnánk, hogy az önkéntesek és hivatásosok eredményesebb közreműködése révén hatékonyabban fel lehet lépni a vészhelyzetek esetén. Vállalom, hogy ennek érdekében felvesszük a kapcsolatot Raed Arafattal, a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) alapítójával is – jelentette ki a megyei tanács elnöke az ünnepélyes átadón.

Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek munkáját a helyi sikeres összefogás bizonyítékaként értékelte.

– Oroszhegy községnek három tűzoltó egyesülete is van: az oroszhegyi, a székelyszentkirályi és az ülkei. Ez azt jelenti, hogy községben jóval több, mint 100 lelkes önkéntes siet a bajbajutottak segítségére. Büszkén mondhatom, hogy csapataink sikerrel helyt álltak több tűzesetnél, valamint idén nyáron a Farkaslakát ért árvízkatasztrófakor kilenc pompával segítettük szivattyúzni a vizet. Tűzoltóink odaadásukról nemcsak a vészhelyzetek esetén tesznek tanúbizonyságot, hanem a megelőzésben, a tudatosításban is oroszlánrészt vállalnak. Ők azok ugyanis, akik az iskolában a gyermekeknek elmondják, hogy mi a teendő vészhelyzetekben, illetve folyamatosan gyakorlatokat végeznek. Oroszhegyen az összetartás, a közösségi szellem az önkéntesek, a helyi tulajdonosi egyesületek, valamint az önkormányzat hathatós támogatása révén valósul meg – mondta a polgármester a tűoltószemlén.

Csíkszereda, 2014. szeptember 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.