fbpx

Szárhegyen rendezték meg a II. Székelyföldi Vadásznapokat

Nem csupán trófeaszerzésről szól a vadászat

Másodjára rendezték meg a Székelyföldi Vadásznapokat, ezúttal Gyergyószárhegyen, október 26–28-án. A Gyergyószentmiklósi Vadásztársulat által szervezett eseményt Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete is támogatta. A környék vadásztársulatainak részvételével zajló rendezvény programjában szerepelt trófeák, illetve régi fegyverek kiállítása, vadhangutánzó verseny, főzővetélkedő, vadászkutya-bemutató, vadászbál, az új vadászok fogadalomtétele, valamint az elmaradhatatlan Hubertus-mise. Ugyanakkor az érdeklődők megtekinthették azokat a gyerekrajzokat, amelyek a témában meghirdetett pályázatra érkeztek.

A szombat délelőtti megnyitón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Verestóy Attila szenátor, Kelemen Atilla Maros megyei parlamenti képviselő, aki az Országos Sport-, Vadász- és Horgászegyesület alelnöke is egyben, valamint Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója. A jelenlévőket Gábor László polgármester köszöntötte, aki szerint a rendezvény célja, hogy a vadászatot visszahelyezze méltó helyére, hiszen a köztudatban csak a vad elejtését jelenti a vadászat, holott a valóságban ennél többről szól: gondos előkészítést igényel, szerepe van a vadállomány óvásában és a vadkárok elhárításában – összességében egy kultúrát jelent.

– Ne csak lődd, gondozd is a vadat! – idézte zárszavában a községvezető a vadászintelmet.

Borboly Csaba tanácselnök úgy látja, a vadászok hozzájárulnak az értékőrzéshez, és arra kérte a jelenlévőket, ők is segítsenek egy természetszerető és -ismerő nemzedék nevelésében, miként teszik azt a megyei tanács hegyimentőcsapatainak tagjai a Barangoljunk Székelyföldön! programmal és az intézmény más hasonló kezdeményezései által. A megyei elöljáró beszédében a következő Székelyföldi Vadásznapok helyszínét is elárulta: jövőre Szovátán rendezik meg.

Csíkszereda, 2012. október 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.