fbpx

Székelyföldet népszerűsítették Brüsszelben

Székely ízekkel a Régiók Bizottságánál

A Régiók Bizottságának brüsszeli székhelyén Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa hagyományos székely termékekkel népszerűsítette Székelyföldet a május 4-i Nyílt Napon. Az Európa Napot megelőzően az EU-s intézmények Nyílt Napot szerveztek, amelyen az állampolgárok megismerhették Európa regionális sokszínűségét azáltal, hogy meglátogatták a Régiók Bizottságát.

Május 4-én, szombaton a Régiók Bizottsága ismét megnyitotta kapuit, hogy bemutassa Európa sokszínűségét a régióit és városait felvonultató fesztiválon. Idén több mint negyven helyi és regionális képviselet mutatta be kulturális örökségét, helyi értékeit, az EU által finanszírozott projektjeit, továbbá a turizmussal kapcsolatos információkat. Romániából Hargita és Kovászna megye, valamint az Északkeleti Régió Fejlesztési Ügynöksége pályázott sikeresen a rendezvényen való részvételre. Székelyföld a brüsszeli képviseleti iroda programnak köszönhetően volt jelen.

A székelyföldi standokat a nap folyamán több mint kétezer-ötszázan látogatták meg, többek között felkereste Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője is. Hargita megyét a termékeket és népszerűsítő anyagokat kínáló székely ruhás pár mellett Barti Tihamér és Thamó Csaba megyei tanácsosok képviselték a külügyi szakbizottság részéről. Mindketten rendkívül hasznosnak értékelték Hargita megye jelenlétét ezen a rangos európai eseményen. A Kovászna megyei delegációt elkísérte Fejér László Ödön parlamenti képviselő is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tagja a Régiók Bizottságának, örömmel nyugtázta, hogy a brüsszeli Magyar Bál után ismét nagy népszerűségnek örvendtek a székely termékek. A két székelyföldi stand a visszajelzések alapján a fesztivál színfoltja és egyik leglátogatottabb szeglete volt. Házi kenyérrel, kolbásszal, szalámival, több féle sajttal, mézzel, szörpökkel, lekvárokkal, mézes pogácsával és pálinkával kínálták a székely ruhás fiatalok a nagyszámú látogatót. Emellett a térséget és a helyi értékeket népszerűsítő angol nyelvű szóróanyagokkal és ellátták az érdeklődőket.

Az eseményről fotógalériát találnak a Székely termék közösségi oldalán (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.482302478509031.1073741828.141687305903885&type=1).

Brüsszel, 2013. május 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.