fbpx

Székelyföldön nemcsak az utakat, hanem a kulturális eseményeket is össze kell kötni

A székelyföldi jó együttműködések és a Székelyföldben való gondolkodás szép példája az a bemutató, amelyet május 13-án tart Csíkszeredában a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, hangzott el az április 19-i sajtótájékoztatón. Az előadást a XIV. Hargitai Megyenapok keretében tartják, ismertette a részleteket a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere.

A jelenlevőket házigazdaként Borboly Csaba köszöntötte, és beszédében a székelyföldi együttműködések fontosságára tért ki, amelyeknek köszönhetően, mint mondta, több eredményt lehet elérni, illetve tartalmasabb programokat tudnak szervezni. Ezeknek a közös kulturális és hagyományőrző programoknak identitáserősítő hatásuk is van, ami a gyökerek megismertetése és az élménynyújtáson keresztül hozzájárul a fiatalok szülőföldhöz ragaszkodásához. Vállaljunk szerepet értékeink továbbadásában, fogalmazta meg a megyeelnök, és kitért a Hargitai Megyenapokra, amely a helyi és térségi értékeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget. Nemcsak az utakat, hanem a kulturális rendezvényeket is össze kell kötni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A Bekecs Néptáncegyüttes centenáriumi előadásának csíkszeredai bemutatója egy korábbi terv megvalósulásának gyakorlati lépése, számolt be Ráduly Róbert Kálmán, miszerint egy négyoldalú partnerséget szeretnének kötni a székely megyék között, éspedig Sepsiszentgyörgy és Erdőszentgyörgy, illetve Csíkszereda és Nyárádszereda között. A polgármester köszönetett mondott a nyitottságért Hargita Megye Tanácsának és Hargita Megye Kulturális Központjának, hogy befogadják és helyet biztosítanak az előadásnak. Csíkszereda elöljárója arról is beszámolt, hogy az előadás alkalmával az említett négy település polgármesterei aláírják a partnerségi szándéknyilatkozatot.

Az előadás bemutatását és a partnerség aláírását történelmi eseménynek nevezte Tóth Sándor. Úgy fogalmazott, a csíkszeredai bemutatóval üzennek Maros megyének is a székelyföldi összefogásról. A polgármester a táncegyüttes szerepéről beszélt a hit és identitástudat erősítésében Marosszéken, illetve az Ember az embertelenségben című centenáriumi előadás kapcsán azt mondta, bíznak a produkció sikerében.

A megyék közti együttműködés fontosságát hangsúlyozta Ferencz Angéla is, aki az által vezetett intézménnyel a Hargitai Megyenapok főszervezője. Mint ismertette, a XIV. Hargitai Megyenapokat május 11–20. között tartják, a rendezvénysorozat úgymond megmozgatja a helyi közösségeket, és már most sok az érdeklődő. Idén is koncertek, gyerekprogramok, vásárok és kulturális programok színesítik a programkínálatot, amely annak a jó példája, hogy mindig jó Székelyföldre érkezni, fogalmazott Ferencz Angéla. Hozzátette: mivel 2018 az ifjúság éve Hargita megyében, a rendezvény mottója: Ifjúságot a jövőnek – jövőt az ifjúságnak.

A Bekecs Néptáncegyüttes előadása május 13-án lesz Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házában 19 órától.

Csíkszereda, 2018. április 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.