fbpx

Székelyföldről is lehet világsikert elérni

A székelyudvarhelyi inkubátorház, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karaival való együttműködés és a Horizont 2020-as kiírások képezték annak a megbeszélésnek a tárgyát, amelyet Spaller Endrével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettesével tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán pénteken. A megyei tanács részéről jelen volt még Incze Csongor alelnök és Barabás Csaba, a befektetésvonzási iroda vezetője is, az egyetem részéről pedig Lányi Szabolcs professzor. Mint körvonalazódott, létrehoznak egy csapatot a székelyudvarhelyi Hargita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház működtetésére, amelynek év végéig meg kell épülnie, a munkálatokat európai uniós projektből, valamint Hargita Megye Tanácsa költségvetéséből finanszírozzák. A csapat tagjait a megyei tanács és a Sapientia adják, akik az NKFIH-nak köszönhetően nyugat-európai inkubátorházakban szerezhetnek tapasztalatot. Spaller Endrével emellett ismertették a székelyföldi kulináris központ létrehozását célzó elképzelést, és annak lehetőségét vizsgálták, milyen uniós forrásokat lehetne lehívni az inkubátorház működtetésére, miképpen szervezhetnek start-up versenyeket Budapest–Székelyudvarhely-tengelyen, az inkubátorház pályázatának bővítésével. Lányi Szabolcs szerint a Sapientia nyitott a kulináris központ létrehozásában való együttműködésre. Elhangzott, hogy az új Horizont 2020-as kiírások keretében vannak a kulturális és közigazgatási rendszerek innovációját célzó támogatási programok, és az ezek által kínált lehetőségeket szintén ki kellene használni.

Spaller Endre szerint örvendetes, hogy inkubátorházak jönnek létre szerte Székelyföldön.

– Úgy látom, Hargita megyében hisznek abban, hogy a térségben jövője van az innovációnak. Ebben a folyamatban a Sapientia egyetem mint a romániai magyarság legnagyobb egyeteme megkerülhetetlen tényező. A megye és a felsőoktatási intézmény közreműködésével Székelyföld feltehető a világ innovációs térképére – nyilatkozta az NKFIH elnökhelyettese. Hozzátette: – Azt gondolom, Székelyföld tudásközponttá válhat Erdélyben, ahova az innovatív cégek jönnek, illetve ahol az innovatív cégek nevelkednek, és ahonnan majd a világpiacot képesek lesznek meghódítani. Nagyon örülök, hogy itt olyan vezetők vannak, akik ebben hisznek, és külön kiemelném Borboly Csabát, aki hisz abban, hogy feladata van a gazdaságfejlesztésben.

Borboly Csaba elmondta, közösen gondolkodnak azon, hogy a fiatalok ötleteit hogyan lehet megvalósítani, miként születhetnek ezekből vállalkozások.

– Az itt születő vállalkozások munkahelyeket teremtenek, ami az itthon maradást szolgálja, az NKFIH-val ennek érdekében működünk együtt, továbbá EU-s pályázatok megvalósításában gondolkodunk – nyilatkozta a megyeelnök.

Incze Csongor köszönetét fejezte ki Spaller Endrének, hogy szívén viseli a székelyudvarhelyi inkubátorház sorsát, és hogy segíti három személy nyugat-európai képzését, akik majd az itteni inkubátorházat működtetik.

– Örvendek, hogy Lányi Szabolcs professzor nyitottan viszonyul a Sapientia bekapcsolódását célzó kezdeményezéshez, hiszen egy inkubátorház nem működhet a köz-, a magán- és az oktatási szféra együttműködése nélkül – mondta a megyei tanács alelnöke.

Barabás Csaba szerint nagyon fontos, hogy a vállalkozó szellemű fiataloknak lehetőséget biztosítsanak álmaik helyben történő megvalósítására, valamint arra, hogy munkahelyet teremtsenek a maguk és mások számára egyaránt.

– Ezt a szerepet kell betöltenie az inkubátorháznak, és ezért kell megragadnunk minden olyan lehetőséget, amellyel az innovációt és az inkubátorház működését támogatni tudjuk – fogalmazott a beruházásvonzási iroda vezetője.

Mint arról már többször beszámoltunk, a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház megépítését és működésbe helyezését 50 százalékban az Európai Unió, 50 százalékban pedig Hargita Megye Tanácsa támogatja, a projekt összértéke 4 073 099 lej, a munkálatokat a szerződés értelmében év végéig kell befejezni. A 48 irodahelyiséggel, illetve az úgynevezett közös használatú terekkel, mint titkárság, konferencia, tárgyaló- vagy kiállítóteremmel ellátott inkubátorház célja Székelyudvarhely és térsége fenntartható gazdasági-társadalmi fejlesztésének segítése, illetve az üzleti környezet javítása az üzleti infrastruktúrába való beruházás révén.

A nap folyamán Spaller Endre a megyeházán tárgyalt még az IT Plus Klaszterrel, majd meglátogatta a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrát, és együtt koszorúzott Borboly Csabával a csíkszeredai ’56-os megemlékezésen.

Csíkszereda, 2015. október 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.