fbpx

Szövőszakmát tanulhatnak a gyergyói szakközépiskolások

Húsz szövőszéket vásárolt a gyergyószentmiklósi Edutechnika Egyesület az Egy szakiskolai tanműhely felszerelése a szövőszakma oktatása céljából című pályázatából, amellyel Hargita Megye Tanácsánál nyert támogatást. Az eszközöket november 9-én, szerdán adták át a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum tanműhelyében. Az ünnepi eseményen jelen voltak diákok, tanárok, vállalkozók, Borboly Csaba megyeelnök, Nagy Zoltán polgármester, Barabás Csaba, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója és Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke is.

Részeg Ildikó, az iskola igazgatója elmondta, hogy az Industry Transilvan vállalkozás megkereste az iskolát azzal, hogy indítsanak egy szövő osztályt, és így pályáztak Hargita Megye Tanácsánál.

– Az új műhely jól felszerelt, és remélhetőleg a diákok és a tanárok egyaránt elégedettek lesznek, hosszú távon pedig a város, a közösség javára válik – fogalmazott az igazgató.

Nagy Zoltán polgármester szerint ez olyan kezdeményezés, amely meghatározza a város fejlődését. Úgy gondolja, hogy egy olyan korszak után, amikor azt hitték, ez a mesterség már kiveszett, ismét olyan oktatás indul a városban, amely új lehetőséget, új szakmát jelent a fiatalok számára.

TanmuhelyGyergyosztm2016nov09_1

Borboly Csaba megyeelnök úgy fogalmazott: az első lépés után meg kell tenni a következőt is.

– Arra is jó ez az átadás, hogy fogadalmat tegyünk arra, ezután mit valósítunk meg. A kezdeményezés, a lépés jó, de tovább kell mennünk. Sok olyan fiatal kell, aki ebben lát fantáziát, tovább kell erről tárgyalni cégekkel, szülőkkel, diákokkal. Szeretném, ha sok fiatal a gyergyói térségből nemcsak szakmát sajátítana el, hanem jövedelemforrásra is szert tenne az itt szerzett tudással. Hiszek abban, hogy ti lehettek fiatal vállalkozók, hogy szép termékekkel meg fogtok tudni jelenni a piacon. Az biztos, hogy Hargita megyében több mint száz olyan kisvállalkozás van, amely ebből a tevékenységből megél – jelentette ki a megyeelnök. Hozzátette: ma azokat az időket éljük, amikor ismét értékeljük őseink tudását, és azt nem akarjuk veszni hagyni. – Tovább kell álmodni, a tantestület, a cég, a város, az Arbor és a megyei tanács együtt kell hogy gondolkodjon azon, hogyan tudunk továbblépni, akár más szakmákban is. Az álmok haszonélvezői ti vagytok, azok a fiatalok, akik esetleg azon gondolkodtok, hogy ebből is meg lehet élni, itthon is van jövő – biztatta a diákokat Borboly Csaba.

Grigore Éva, az Industry Transilvan cég igazgatóhelyettese szerint ahhoz, hogy ez a projekt működjön, szükség van a fiatal vállalkozókra.

– Egy divat elmúlik és visszatér. A mesterségtanulás az utóbbi időben nem volt divat, de most ismét eljött az ideje. Ezt a  mesterséget tovább kell vinni. Miután a természetes anyagok használata kiment divatból, bezárták az alfalvi len- és kendergyárt, most viszont az érdekeltek arra kényszerültek, hogy külföldről hozzák ezeket az anyagokat. Kedves fiatalok, bátorság, és gyertek ezt a szakmát tanulni! – mondta az igazgatóhelyettes.

Az eseményen készült rövid videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1112191972161518

Gyergyószentmiklós, 2016. november 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.