fbpx

Szükség van jól képzett lovászokra Székelyföldön

A szakoktatás fellendítésének részeként és a fiatalok szélesebb körű képzésének érdekében a munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségeik bővítéséért lovászképzést indítanának Hargita megyében. Az oktatást a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium együttműködésében indítanák el. Erről tartott megbeszélést szerdán, január 14-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója és Kolozsvári Tibor, a szentsimoni tangazdaság munkatársa.

A szentsimoni tangazdaság lovas bázisa szépen fejlődik, a szentmártoni iskola pedig nyitott az együttműködésre, ismertette Borboly Csaba, a megyei tanács pedig az Agrárkamarán keresztül segíti az oktatás beindítását.

Ábrahám Emma beszámolt, az Agrárkamara akkreditált féléves képzésein 16 éves kortól tudnak részt venni a diákok, amely elvégzésével oklevelet kapnak. Hozzátette: össze kell egyeztetni az iskola programját az Agrárkamara képzéseivel. Egy osztály indításához 20-28 személy szükséges, a képzés mindenki számára, más iskolák diákjainak is nyitott.

Kolozsvári Tibor kifejtette, a lovasoktatás más szakágakhoz képest még mindig kevesebb támogatást kap a nagyközönség részéről, idő kell ahhoz, hogy az emberek megértsék a lovas tevékenységek nevelő hatását, fontos szerepüket többek között a személyiségfejlesztésben. A cél az, hogy az iskolának meglegyen a saját lovászképzése, ezt tovább gondolva pedig a lovasturizmus fejlesztésére fókuszálnak, számolt be a tangazdaság munkatársa, majd hozzátette: lovászokra van kereslet, ezzel az igénnyel többen keresik meg tangazdaságukat.

A jelenlevők megegyeztek abban, hogy egyelőre az Agrárkamara hegyvidéki állattenyésztés képzésén vehetnek részt a diákok, amelynek keretében hangsúlyosabban a lovasképzéssel foglalkoznak.

Az elmélet mellett a gyakorlati képzéseknek a szentsimoni tangazdaság ad helyet, amely jelenleg 4 lóval és egy csikóval rendelkezik, emellett a diákok az otthoni gazdaságokban is gyakorlatozhatnak, ismertette az elképzelés részleteit Márton István. A szociálisan hátrányos helyzetű diákok kedvezményes áron, a többiek pedig tandíj ellenében vehetnek részt a képzésen, értettek egyet a jelenlevők.

Kolozsvári Tibor elmondta, még szükségük van a lótartáshoz szükséges eszközökre, egy, a talajművelésre használatos rendsodrógépre, illetve szívesen fogadnak bármilyen adományt, például takarmányt, vagy kaszálnak is a diákok, ha valaki kaszálót ajánlana fel.

Csíkszereda, 2015. január 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.