fbpx

Támogatja a helyi önkormányzatokat, a közösségi projekteket a megyei tanács

Nagygalambfalván tartott tanácsülést Hargita Megye Tanácsa

Nagygalambfalván pályázatból megépült a Menza közösségi konyha és étkezdte, ahol egy országos pilotprogram keretében több mint 200 gyerek és 80 idős napi ingyenes étkezését biztosítják, számolt be Gyerkó Levente polgármester. A beruházást Hargita Megye Tanácsa is támogatta, a legutóbbi tanácsülésen 200 ezer lejes támogatást szavazott meg a testület a községnek erre a célra. A segítségre azért volt szükség, mert önhibájukon kívül felhalmozódtak a számláik, több hónapja várják a megígért állami finanszírozást. A Menzában tartotta október 30-án rendes tanácsülését Hargita Megye Tanácsa, ahogy Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke fogalmazott, szimbolikus jelleggel is, jelezve, hogy a helyi közösség mellett áll a döntéshozó testület.

Borboly Csaba megyeelnök az ülés elején gratulált a községvezetésnek a megvalósításokhoz, illetve Kányádi György, nagygalambfalvi református lelkész köszönetet mondott a megyei tanácsnak a közösségnek nyújtott támogatásért.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/3630509053867571

Az elkövetkező napokban lesz lényeges költségvetésmódosítása a megyei tanácsnak a költségmegszorításokra vonatkozó kormányrendelet miatt, ismertette Borboly Csaba, ezen az ülésen kisebb módosításokról döntöttek, egy támogatásról a gyergyószentmiklósi katolikus egyháznak egy tűzeset miatt, illetve alintézmények átcsoportosításait tartalmazta az október 30-i ülés vonatkozó határozata.

Jóváhagyták azt a módosítást is, amelyet a prefektúra kért a megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt tanulmánya kapcsán, ami a gyűjtésre és a szállításra vonatkozik, ugyanis meghirdették a szolgáltatás közbeszerzését.

Módosították a tanácshatározatot Csíkszentmárton és a megyei tanács társulására vonatkozóan az úzvölgyi temető kapcsán, a közös cél az, hogy kizárják a „cirkuszt” a temetőből, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A 6%-os áfa-visszaosztásból 800 ezer lejjel támogatják Székelyudvarhely önkormányzatát, ezt az összeget a szejkefürdői mofetta felújítására fordítják.

Fontos Szejkefürdő az udvarhelyieknek, az idelátogatóknak, ezzel a támogatással pedig megelőlegezik a bizalmat a városvezetésnek, és arra kérik, hogy vegyék komolyan a beruházást, hangsúlyozta Bíró Barna Botond.

Továbbá jóváhagyta a testület a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottainak szeptemberre és októberre a bérkiegészítést, az alintézmények esetében tisztségjegyzékeket fogadtak el, illetve képviselőket delegáltak a döntéshozó testületből.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.