fbpx

Tarthatatlan a helyzet Tusnádfürdőn a medvék miatt

Találkozóra hívják ma, augusztus 2-án 17 órára a tusnádfürdői polgármesteri hivatalba a lakosságot, hogy a medvekérdésről beszéljenek. Holnap pedig az illetékes hivatalos szerveket is várják egy tanácskozásra, szintén Tusnádfürdőre, ahova  meghívták Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert is.

Sok a medve a településen, nappal is bemennek a város utcáira, ahol gyerekek és idősek is járnak. Júliusban két esetben támadt emberre a medve, de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve ebben az időszakban, amikor a gyümölcsök is érnek, naponta bejárnak az udvarokra.

A legutóbbi betörés az éjszaka történt Tusnádfürdőn, ez alkalommal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában, a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett élelmet a medve. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, éjjel két órakor ment be a medve az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él. Értesítették a csendőrséget, akik Csíkszeredából több mint húsz perc alatt értek a helyszínre, ami nagyon hosszú reakcióidő.

A lakosság fél, és azt mondják, hiába tesznek panaszt egy-egy eset kapcsán, nem történik semmi. Komoly probléma, hogy nem tudnak védekezni, úgy vélik, legalább egy járőröző csapatra szükség lenne a településen.

Tusnadfurdo2_2018aug2

Nyomást akarnak gyakorolni a döntéshozókra, hogy hozzanak intézkedéseket a lakosság védelem érdekében, és vállaljanak felelősséget a kérdésben. Ezért hívják össze ma 17 órára a lakossági fórumot, hogy megvitassák a kérdést és a teendőket. Holnapra pedig az érintett hivatalok – szakminisztérium, prefektúra, csendőrség, környezetőrség, vadásztársulások, környezetvédelmi hivatal – képviselőit hívják meg egy tanácskozásra. Mindkét találkozóra várják a sajtó képviselőit is.

Csíkszereda, 2018. augusztus 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.