fbpx

Tavalyhoz képest ugrásszerűen nőtt a medve okozta személyi sérülések száma

Javában folyik a Hargita megyei vadkárokról és medve okozta személyi sérülésekről szóló adatok begyűjtése Hargita Megye Tanácsánál. Borboly Csaba megyeelnök átiratban kérte az illetékes hatóságokat, helyi önkormányzatokat, küldjék be az erről szóló információikat, hogy valós képet kapjanak a megyében élő medvepopulációról, és a megye lakosságának biztonságát szavatoló intézkedéseket tehessenek a szakintézményekkel együttműködve. A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint Hargita megyében 2013-ban két esetben kellett a mentősöknek medvetámadásban megsérült személyeket ellátniuk (mindkettőt Gyergyó térségében), míg 2014-ben 15 ilyen sérültet láttak el (hetet Csíkszeredában, hármat Gyergyóban, kettőt Székelyudvarhelyen, hármat Maroshévízen).

A megyei tanács illetékesei várják a lakosság vadkárokról szóló bejelentéseit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címen, és a témáról folyamatosan frissülő honlapot működtetnek: http://hargitamegye.ro/vadkarok.html Az egyik beérkezett panasz szerint Csíksomlyón, a Széked utcába minden este bejár a medve, egy kertben tönkretette az almafákat, és megevett két kecskét. A tulajdonos levelében sérelmezi, hogy a kárt bejelentette, de nem történt semmi az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, október közepén a megyeelnök levélben kérte a prefektustól a megyei katasztrófavédelmi bizottság összehívását az utóbbi időben megszaporodott vadkárok, illetve medvetámadások ügyében, és a Románia meg az EU közti, medvék védelmére vonatkozó szerződés újratárgyalásának szükségességét vetette fel, mivel emberéletek forognak veszélyben, ami ellen sürgősen tenni kell. Az összesített adatok alapján készülő jelentésre hivatkozva Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete is érdemben tudja tárgyalni a problémát, és javaslatokat tud megfogalmazni a központi döntéshozók és az EU illetékes szervei irányában.

Csíkszereda, 2014. október 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.