fbpx

A testvérmegyei szerződés meghosszabbítását írja alá Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A testvérmegyei szerződés meghosszabbítását írja alá idén ősszel Hargita és a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megye, az erről szóló szándéknyilatkozatott aláírta május 26-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. A két megye több szakterületen is megosztaná a jó gyakorlatokat és együttműködne, mint bicikliutak kialakítása, szakoktatás, ifjúsági szervezetek, közbeszerzések, illetve segítenék a két megyében működő vállalkozások együttműködését is, hangzott el a csíkszeredai megyeházán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldöttség május 26-i látogatásán. A találkozón jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke is, aki a számos területen pozitív eredményt hozó testvérmegyei kapcsolatokat méltatta. Az alelnök úgy fogalmazott, minél több ilyen kapcsolatra van szükség, hogy úgy a magyarországiak, mint a Hargita megyeiek minél többször érkezhessen otthonról haza.

A magyarországi megyéből népes küldöttség érkezett Csíkszeredába, a találkozáson mindkét önkormányzat bemutatta saját apparátusát. A kapcsolatok mélyítése érdekében a két megye képviselői ellátogatnak egymás rendezvényeire, egyeztek meg, a magyarországiak meghívták Hargita Megye Tanácsának elnökét a június 17-i megyenapra, a Hargita megyeiek pedig egyéb rendezvények mellett főként a Székelyföld Napokra várják a magyarországiakat.

Borboly Csaba hasznosnak tartaná a tapasztalatcserét a két megye között a területfejlesztést illetően, valamint gondolkozzanak azon is, hogy a jövőben milyen európai uniós projektben tudnak közösen részt venni, mondta. A megyeelnök ismertette az itteni közbeszerzési folyamatot, amelyre várják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégeket is itteni cégekkel társulva, fejtette ki.

Terítékre került a bicikliutak kiépítése, amelyben nálunk hátrányt jelent a tulajdonjogok tisztázatlansága, de a kivitelezést illetően a Hargita megyeiek érdekeltek a magyarországi jó gyakorlatok megismerésében.

A közös programokba bevonnák a szórványmegyéket – Beszterce-Naszód, Temes és Krassó-Szörény – is, hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. Olyan közös programokat ajánlott, mint például ösztöndíj biztosítása tehetséges fiataloknak, vagy az épített örökség felújításának közös támogatása.

Ezenkívül a két megyei ifjúsági szervezetei is számos programban dolgozhatnának együtt, valamint a Hargita megyeiek érdekeltek a szakoktatás fejlesztésében, e téren is nyitottak a tapasztalatcserére és a jó gyakorlatok megismerésére, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyeelnök javaslatára listázzák a két megyéből a testvértelepüléseket, és megszervezik ezek találkozóját is a kapcsolatok mélyítése érdekében.

A két megye testvérkapcsolatára vonatkozó szerződést a tervek szerint idén szeptemberben írják alá mindkét helyszínen. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot a május 26-i találkozón aláírta a két megyeelnök.

Csíkszereda, 2017. május 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.