fbpx

Tiszta levegő, zöld környezet, fenntartható fejlődés

A rossz időjárás ellenére is folytatódik az Életet jelentő fák Hargita megyében faültetési akció

Április 18-án közel 100 darab őshonos almafacsemeték ültetésére került sor a 128-as megyei út mentén Gyergyóditró és Orotva között. Az akció a Nagyhagymás Fejlesztési Társulás, Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás, a Gyilkostó Adventure Egyesület szervezése által jött létre, csatlakozott továbbá a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum erdészeti szakos diákjai és oktatói, valamint Hargita Megye Tanácsának munkatársai is.

2022 márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta az esemény kapcsán, hogy fontosnak tartja a fiatalok bevonását a tudatosságra nevelő tevékenységekbe, aminek egy jó példája a mai faültetés, hiszen az időjárási viszonyok sem akadályozták meg a résztvevőket abban, hogy hozzájáruljanak Hargita megye zöldebbé tételéhez.

A programhoz mindenki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a célként megfogalmazott hárommilliárd fa ültetéséhez. A programhoz bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete is számít.

Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/   , a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

Ezzel a kampánnyal Hargita Megye Tanácsa csatlakozik a Régiók Európai Bizottságának kezdeményezéséhez, amelynek ambiciózus célja, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültessenek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyben az Európai Klímaegyezmény nagykövete és a Régiók Európai Bizottságának állandó tagja és jelentéstevője is.

Az elnök munkájáról további információkat itt olvashatnak: https://cor.borbolycsaba.ro/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.