fbpx

Tízéves a Székely termék mozgalom

A X. Székelyföld Napok keretében október 12-én, szombaton ünnepelték a Székely termék mozgalom tizedik évét. Ez alkalommal újabb 28 termelőnek nyújtották át a Székely termék védjegyet.

Mint azt Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta, immáron közel 150 termelő közel 1500 terméke rendelkezik a védjeggyel, amely a kisgazdáknak és családjaiknak biztosít tisztességes megélhetést, és a fiatalok számára is lehetőséget kínál az itthon vállalkozásra. Mindazonáltal az ügynökség vezetője örömét fejezte ki, hogy a FRiDGE EU-s pályázat révén újabb lehetőség nyílik a termelők számára jó tapasztalatok szerzésére, és a védjegy további népszerűsítésére külföldön is.

A FRiDGE európai uniós program az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások versenyképességét növelné. A Tolna testvérmegyei együttműködésnek köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe keretében megvalósuló programban.

– Célunk, hogy a védjeggyel rendelkező termékek minőségét tovább javítsuk. Hargita Megye Tanácsának hozzáállása, kitartása és a termelőkbe vetett bizalma kifizetődött – tette hozzá Cilip Árpád, megköszönve az ügynökség munkatársainak a fáradozást, de Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének és Márton István igazgatónak is a munkát, akik elindították a Székely termék mozgalmat.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz csatlakozott a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is. Az összegyűjtött búzából és az abból készült lisztből a Székely termék védjeggyel rendelkező pékségek is sütöttek kenyeret. Ezekből a kenyerekből falatozhattak az ünnepségre kilátogatók, a mellé felszolgált többi Székely termékkel együtt.

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke szerint nem létrehozni nehéz valamit, hanem hosszútávon fenntartani. A közös, kitartó munka eredménye a védjegy fennállása és a családoknak biztosított megélhetés. A Magyarok Kenyere program pedig üzenet, hogy számítanunk kell egymásra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, folytatni kell az elkezdett munkát, mert a kezdeti nehézségek ellenére mára sikerült mindenki számára egyértelművé tenni, hogy a székelyföldi termelők tisztességes munkával jó minőségű termékeket állítanak elő, amely a fiatalok számára is jövőképet mutat.

Csíkszereda, 2019. október 12.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.