fbpx

Több ezer diák kertészkedett megyeszerte

A napokban keresték fel a 2016-os Kiskertész-programban részt vett, legeredményesebb gyerekeket és osztályközösségeket Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének munkatársai. Ez évben több ezer gyerek kapcsolódott be a programba, amely a kétkezi munka értékére, a biogazdálkodásra és a Székely termékekben rejlő értékre kívánja ráirányítani a gyerekek érdeklődését.

December 21-én, szerdán a fenyédi iskola kiskertészeit díjazták, az átadási ünnepségen részt vett Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, valamint Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök arra bátorította a fiatalokat, hogy jövőre még népesebb számban nevezzenek be, és éljék át a kertészkedéssel járó izgalmakat, kezdve a föld megművelésétől, a palánták, vetőmagok elültetéséig, az öntözésig. Ha látják, mennyi munkával jár amíg a magból termés lesz sokkal jobban fogják értékelni a munkát és a termést.

A díjátadást követő örömteli pillanatokról Borboly Csaba közösségi oldalán tekinthetnek meg egy kisfilmet:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1149653665082015

Idén a megye 33 iskolájából összesen 662 gyerek egyénileg, valamint 18 osztályközösség nevezett be a Kiskertész programba. Beszámolót összesen 24 helységből küldtek, 94 diák és 6 osztály. Az elbíráló bizottság kertlátogatáson 44 diáknál és 5 osztálynál bizonyosodott meg személyesen a gyerekek munkájáról.

A megyei nagydíjat a salamási iskola tanulója Todorán Ivácson Jácinta Margit nyerte, Borboly Csaba tanácselnök javaslatára ez évben a közösségi térben is zajlott a verseny, a legtöbb kedvelést kapó Orbán Amanda Gyergyóalfaluból nyerte el a különdíjat.

Az I, II, III díjasok, valamit a megyei nagydíjas és a Facebook verseny győztese díjként egy-egy kerékpárt kaptak, sisakkal, kesztyűvel, továbbá egy szakkönyvet, Kiskertek kézikönyve – A siker titka kezdőknek és haladóknak című kötetet. Három osztályközösség erőfeszítéseit mikroszkóppal ismerték el.

A dicséretben részesülők két könyvet, a Kiskertek kézikönyve – A siker titka kezdőknek és haladóknak és az Egész évben a kertben című könyvet kapták. Minden díjazott gyerek oklevélben részesült.

Az egyik lelkes pálpataki kiskertésszel készített interjút a Hargita Stúdió: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1063851106995605/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

A fotógaléria a díjátadásokról megtekinthető a Kiskertész program közösségi oldalán: https://www.facebook.com/kiskerteszprogram/photos/?tab=album&album_id=341138669603536

További hasznos linkek:

http://www.hargitamegye.ro/upload/public/beszamolo/03_AgrariumTamogatasa.pdf

http://www.hargitamegye.ro/upload/public/beszamolo/05_Gazdasag.pdf

Csíkszereda, 2016. december 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.