fbpx

Több nőt a döntéshozatalba!

A nők döntéshozatalban való hangsúlyosabb részvételéről is szó volt azon a megbeszélésen, amelyet az RMDSZ Nőszervezetének elnökével, illetve vezetőségi tagjaival folytatott a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 17-én, pénteken. Biró Rozália, a szervezet elnöke, parlamenti képviselő mellett részt vett Lőrincz Csilla Székelyföldért felelős alelnök és Horváth Anna önkormányzatokért felelős alelnök, továbbá Korodi Attila parlamenti képviselő és Becze István megyei tanácsos. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Szövetség vezetőtestületeiben szükség van a nők szaktudására.

Biró Rozália parlamenti képviselő értékelte azt a nyitottságot, amellyel a székelyföldi önkormányzatok és ezen belül Hargita Megye Tanácsa bevonta a nőket a döntéshozatalba. Ennek a folyamatnak az eredménye már megmutatkozott mind az önkormányzati, mind a közösségi életben, hisz még jobban oda tudunk így figyelni az emberek, családok elvárásaira.

Borboly Csaba ismertette Hargita Megye Tanácsa nemrég újraindult családmunkacsoportjának célkitűzéseit (http://www.hargitamegye.ro/hirek/megujult-hargita-megye-tanacsa-csaladmunkacsoportja.html), illetve a megyei tanács eddigi intézkedéseit ezzel kapcsolatosan: az olyan évek óta futó programokat, mint a Barangoljunk Székelyföldön! vagy az Ifinapok, a pályázati kiírásokat, a családos programok támogatását, a megyei kórház szülészeti és sürgősségi osztályának korszerűsítését, az egészségügyi szűrőprogramot, az ösztöndíjprogramot. Elmondta, hogy a gyermeknevelési szabadságról a munkaerőpiacra visszatérő anyákat azzal segítik az intézményben, hogy biztosítják számukra a fokozatos munkába állás lehetőségét. A munkacsoport törvénykezdeményezésekkel szándékozik az RMDSZ parlamenti frakcióihoz fordulni, jelentette ki Borboly Csaba.

A helyi önkormányzatok beruházásainak, programjainak támogatásánál is figyelembe veszik, miként érvényesülnek a fenti szempontok, mondta el a megyeelnök, aki a tej-kifli program követésére létrehozott online felület ismertetésénél arra kérte a jelen lévő képviselőket, segítsenek a jelenlegi rossz törvény módosításában, akárcsak a szakképzés és pályaorientáció terén, amelyeknek a megváltoztatásáért Hargita Megye Tanácsa erőfeszítéseket tesz.

Borboly Csaba arra kérte Biró Rozáliát mint a parlament külügyi bizottságának elnökét, hogy ajánlja látogatásra Hargita megyét a külföldi nagyköveteknek, ennek érdekében a megyei tanács munkatársai dokumentumokat küldenek a külügyi bizottságnak. Az elöljáró az idősek számára létrehozott nappali központok ügyében is kérte a képviselők segítségét.

Csíkszereda, 2017. március 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.