fbpx

Törvényes keretek között kell elhelyezni a közúti jelzéseket, fekvőrendőröket

Az elmúlt időszakban a megyei tanács több helyszínen is fekvőrendőröket helyezett el: Csíkszentgyörgyön a 123C, 123B, Bögözben 137, Szentmihályon 124, továbbá Fenyéd községben a 138-as jelzésű útszakaszon az iskolák és óvodák környékén annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságosabban tudjanak átkelni az úton. Egyelőre szokatlan az autósoknak, hogy fekvőrendőrökkel találkoznak a megyei utak mentén, viszont a megyei tanács munkatársai arra kérnek minden autóvezetőt, hogy tartsák be a forgalmi szabályokat, lassítsanak le, illetve ne kerüljék ki a fekvőrendőröket, hiszen balesetet okozhatnak. Jelenleg zajlik a megyei utakon a sáv elválasztó hosszanti csíkok festése, majd következik az átjárók festése is, mindezt a helyi rendőrséggel és a polgármesteri hivatallal közösen megállapítva.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn, október 2-án Fenyédre látogatott, hogy személyesen vizsgálja meg a megyei úton kihelyezett fekvőrendőrt. A közösségi oldalon élő bejelentkezésben számolt be a megyeelnök Bokor Botond polgármesterrel a mai nap egyeztetésének eredményét (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1393018554078857/). A polgármester szerint a községen áthaladó 138-as megyei út a megye egyik legforgalmasabb szakasza, amelynek következtében a közbiztonságra oda kell figyelni, ebből a gépkocsi vezetők is ki kell vegyék a részüket. Borboly Csaba szerint az idén lejáró és az ősz folyamán újra kiírandó forgalom biztonsági elemek kihelyezésére vonatkozó közbeszerzésbe bele foglalják az aszfaltból készült szigetek kialakítását is a gyalogos átjárók esetében, amely várhatóan jobb eredményt hoz a mostani műanyag fekvőrendőrök helyett. Fenyéden a lakossági jelzések mentén megvizsgálják a fekvőrendőr áthelyezésének lehetőségét, amelyet a polgármesteri hivatalnak előzetesen konzultálnia kell az érintett lakossággal ezt követően pedig a megyei tanács intézkedik.

A megyei útszakaszokon található fekvőrendőrök elhelyezése, útfestések és átjárók felfestése előzetes megtervezés és egyeztetés alapján történik, amelyet a megyei tanács az érintett település önkormányzatával és rendőrségével folytat. Ezek pontos helyszínét a konzultáció alapján törvényes keretek között határozzák meg. A helyszíneket illetően a lakosság tehet javaslatokat a helyi polgármesteri hivatalban és rendőrségen, a felsorolt szerveken keresztül a kezdeményezés eljut a megyei tanácshoz is, hogy közösen vizsgálhassák meg kivitelezhetőek-e a kért módosítások. Azonban a közúti jelzések elhelyezésekor nem lehet eleget tenni minden igénynek, elsősorban a törvényt kell figyelembe venni, továbbá nem lehet túlzsúfolni őket, vagy alkalmatlan helyszínre helyezni.

Többször is témába kerültek a megyei utakon elhelyezett fekvőrendőrök, útfestések, átjárók. Ilyen példa Udvarhelyszék, ahol több településen is fekvőrendőrt helyeztek ki a forgalmasabb utakon a megyei tanács munkatársai az illetékes szervekkel egyeztetve. Fekvőrendőrök kihelyezéséhez először a helyi önkormányzatok igénylésére van szükség, majd a helyi rendőrséggel egyeztetve a megyei tanács közösen határozza meg ezek helyszíneit, oda helyezik, ahol az indokolt például iskolák környéke balesetek megelőzése és a biztonság fokozása érdekében. Így történt ez Udvarhelyszéken is, figyelembe véve, hogy melyek a sűrűbben látogatott helyek, mint kórház, rendőrség, oktatási intézmény, illetve hol közlekednek idősek, gyermekek átjárókat festettek, a fekvőrendőröket pedig ezek elé helyezték ki. Fekvőrendőrök elhelyezése automatikusan jelző táblák elhelyezését feltételezik, ezért a megyei tanács munkatársai majdnem egyidejűleg a fekvőrendőrök közelébe jelző és 30-as sebességkorlátozásra figyelmeztető, illetve gyalogátjárót jelző táblákat is helyeztek ki. Ezenkívül jelzések felfestésével kapcsolatosan is érkeznek észrevételek a megyei tanácshoz, erre vonatkozóan elmondható, hogy azon cégek végzik el ezt a tevékenységet, akik megnyerik az adott kistérségben szükséges karbantartási munkálatok kivitelezését. Az útjelzéseket hat havonta festik újra.

A témával kapcsolatos dokumentumok, képek megtekinthetők a következő linken:

A témában készült bejegyzés a következő linken olvasható: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1383788335001879/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. október 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.