fbpx

Törvénymódosítás az érintettek véleményének figyelembevétele nélkül?

Kifogásolja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a vadászatról és a vadak védelméről szóló 2006/407-es törvény módosítása előtt nem vették figyelembe a megyei tanács elemzőcsoportja által a vadkárokról készített, hosszú konzultációsorozat nyomán véglegesített helyzetjelentést, pedig az javaslatokat tartalmazott a jogszabályok tekintetében is, és belefoglalták az illetékes szakhatóságok, szervezetek, erdőtulajdonosok, erdőkben és mezőn gazdálkodók, illetve a közösségek vezetőinek meglátásait. A megyeelnök emlékeztet arra, hogy számtalanszor felhívta a figyelmet a Hargita megyében elszaporodott medvékre, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik. A többszörös túlszaporulat miatt – amit az illetékes állami szervek is elismernek – romlik a genetikai állomány minősége, ráadásul évről évre duplázódik az életveszélyes támadások száma.

– A jogszabály módosult, de oly módon, hogy abból az látszik, ezúttal sem az emberek élete a legfontosabb. Mi eddig is és ezentúl is különböző témákban módosító javaslatokat készítünk, továbbra is párbeszédet javasolunk, igyekezni fogunk, hogy kimutassuk a térségünkben létező problémákat. Nem adjuk fel törekvéseinket a jelenleg érvényben lévő törvények módosítására, a Székelyföldön élő emberek érdekében. Az elmúlt időszakban a szaktárcának küldtük el a jelentést, most pedig a parlament minden tagjának, hogy vegyék figyelembe és térjenek vissza korábbi döntésükre – fogalmazott a megyeelnök.

Mint ismeretes, Borboly Csaba tavaly ősszel közvitát kezdeményezett és hatékony hatósági fellépést szorgalmazott az egyre szaporodó vadkárok, valamint az emberéletet veszélyeztető medvetámadások ügyében. A konzultáció alapján az intézmény elemzőcsoportja jelentést készített, amelynek végleges változatát korábban elküldte a környezetvédelmi minisztériumnak. A dokumentum a következő linken olvasható:

http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/.

Csíkszereda, 2015. március 2.

 985 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás