fbpx

Udvarhelyszéki beruházásokra szavazott meg támogatást Hargita Megye Tanácsa

Lovasközpont épül Kászonban – a beruházás gazdasági és turisztikai vonzata jelentős

Kiegészül Hargita Megye Tanácsának költségvetése két európai uniós projektnek köszönhetően, a jövedelemadóból származó 6%-os visszaosztásból nagyrészt udvarhelyszéki településeket támogatnak, de az útépítések is terítékre kerültek ez alkalommal is, mint egyik legfontosabb infrastrukturális fejlesztés. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa április 20-i rendkívüli ülésének legfontosabb pontjai, a tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/944453120315946

Hargita Megye Tanácsa részt vesz a CIBioGo és a SECON európai uniós projektekben, amelyek a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikákra, illetve a szociális gazdasági vállalkozásokat támogató regionális politikákra vonatkoznak.

Folytatódnak az útépítések Hargita megyében, a 134A jelzésű, kissolymosi út ügyében a megyei testület számít a helyi önkormányzat partnerségére az út befejezése érdekében, ugyanis a halastavak melletti rész fontos terület lehet a városnak, amelyek turisztikai céllal fejleszteni lehet, fejtette ki Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá ismertette, Gyergyószentmiklóson mezei ösvényből építenek terelőutat, ezzel mentesítik valamelyest a teherforgalom alól a környező településeket. A megyei tanács az útépítési munkálatait részletes szakmai előkészítésre alapozza, hangsúlyozta a megyeelnök.

Megszavazta a testület Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tagdíját, mint Borboly Csaba beszámolt, részletes tevékenységi tervet állítottak össze, amelyben jelentős helyet kapott a gazdák támogatása, a különböző képzések, szakirányú mozgalmak, védjegyek megszerzésének segítése.

A megyei tanács tartalékalapjából nyújtanak segítséget a Bákó megyei Gyimesbükk községnek, erre a templom sérült tetejének kijavítása miatt van szükség.

Az árvízkárok helyreállítására kapott támogatást felhasználják a 132A jelzésű megyei út mentén, a leányerdei szakaszon az árvíz okozta problémákat a megyei tanács saját útkezelő vállalata végzi, ismertette Bíró Barna Botond. A megyei tanács alelnöke egy pályázatról is beszámolt, amelyet az országos helyreállítási alaphoz (PNRR) nyújtanak be, ez a megyei könyvtár projektje, városi és községi könyvtárakkal közösen.

Ez alkalommal a 6%-is visszaosztásból főként udvarhelyszéki településeket támogatott a megyei tanács, ezeket Bíró Barna Botond ismertette, hozzátéve, hogy ezekkel az összegekkel a helyi fejlesztéseket finanszírozza a megyei tanács.

Homoródalmás úszómedence tervezésére és kivitelezésére igényelt támogatást, Homoródszentmárton állatmenhely létesítésére. Korondon folytatják a járdaépítést a 13A jelzésű országút mentén, Farkaslaka községben korszerűsítik a mezei utakat. Galambfalva önkormányzata szociális konyha felszerelésére és kilátó építésére kért támogatást, Szentábrahám pedig a fiataloknak kiosztott lakások fűtésrendszerének korszerűsítésére és hatástanulmány elkészítésére. Kápolnásfalunak is szavaztak meg támogatást, illetve Fenyédnek közösségi terek kiépítésére. Oroszhegy önkormányzata a székelyszentkirályi sportterem építésére kért támogatást, Románandrásfalva az újlaki kultúrotthon felújítására. Hőszigetelik Etéden az óvodát és az iskolát, illetve a kőrispataki iskolát. Siménfalván aktualizálják a csatornarendszer és a vízrendszer hatástanulmányát, és újra fedik a kultúrotthont. Javítják a mátisfalvi kultúrotthont, hirdetőtáblákat helyeznek ki Bögöz községben, öltözőt építenek a sportpálya mellé, továbbá a 18-as és 19-es községi utak telekkönyvi munkálatait támogatja a megyei tanács. Az udvarhelyszéki települések között Csíkcsicsónak is szavaztak meg támogatást, de Kányád községnek is a polgármesteri hivatal munkálataira.

Kászon községet 500 ezer lejjel támogatja a megyei tanács testülete a lovasközpont kiépítésének elkezdésében, amely egy fontos beruházása lesz a térségnek, ugyanis a lovassportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a Hargita megyeiek is egyre jobb eredményeket érnek el, így a tevékenységnek gazdasági és turisztikai vonzata is jelentős, hangzott el a tanácsülésen.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.