fbpx

Újraépítik a hidakat a 132-es megyei úton

Három év szünet után ismét teljes gőzzel végzik a felújítási munkálatokat a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti, 132-es jelzésű megyei úton. A kilenc hídból jelenleg hatnak az újraépítésén dolgoznak, és novemberig a teljes projektet be kell fejezni, az összes híd felújítását, a még hátralévő több mint 4 kilométeres szakasz aszfaltozását, valamint el kell készülni a padkák, korlátok kialakításával, a forgalombiztonsági táblák felszerelésével.

Az európai uniós finanszírozású beruházás jelenlegi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót június 8-án, hétfőn a Lövéte központjában lévő hídnál Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Lázár Zoltán polgármester, valamint Zsombori László beruházási vezérigazgató. Borboly Csaba méltatta munkatársai munkáját, mint fogalmazott, a lényeg, hogy a késedelem ellenére fel tudják használni az uniós pénzt. Barti Tihamér alelnök a lakosság megértését kérte a közlekedési nehézségek miatt, Lázár Zoltán polgármester ugyanakkor azt mondta, hogy ez a megértés megvan a helybéliekben, pozitívan viszonyulnak a munkálatok miatt kialakult helyzethez. 360 gyermek naponta itt jár iskolába, és gond nélkül megoldották, hogy akadálytalanul, idejében célba jussanak. A községvezető azt is elmondta, hogy a három lövétei hídból jelenleg kettőn dolgoznak, a harmadik bontását később kezdik.

Borboly Csaba hozzátette: közel három évig tartott a kényszerszünet, amit perek követtek, az ügy tisztázása, majd végül újrakezdhették a munkálatokat.

– Nagyon fontosnak tartom a munkálatok folytatását, hisz majdnem 15 millió eurós támogatásról van szó, amit szerencsére mind fel tudunk használni. Sajnos több körülmény játszott közbe a perek mellett, például az, hogy a korábbi tervező cég megszűnt, felszámolták, nem volt jogutódja. Örömmel hallgattam a polgármester úr beszámolóját, hogy a lakosság együttműködik. Abban bízom, hogy az év végére be tudjuk fejezni, és ez a nagyon szép munkálat az itt élő emberek életminőségén javít. A közlekedésben új lehetőséget jelent, hiszen jó minőségű út köti majd össze Szentegyházát és a három községet Brassó megyével, ami lendíthet a térség gazdaságán, és így a helybéli fiatalok több esélyt kapnak az itthon boldogulásra. Erre a beruházásra mindenképp szükség volt, nagyon nehezen tudtuk újraindítani, de köszönjük mindenkinek a megértését, megyünk előre – fogalmazott a megyeelnök.

A felújítandó út hossza 26,6 kilométer, a projekt összértéke közel 65 millió lej. Mint ismeretes, a korszerűsítés objektív okok miatt elhúzódott: felszámolták a munkálatokra 2009-ben szerződést kötő konzorcium cégeit, ezért nem lehetett folytatni a kivitelezést, és szerződést kellett bontani. Erre 2012-ben került sor, Hargita Megye Tanácsa pedig a projekt folytatása érdekében felleltározta az elmaradt munkálatokat, és megkezdte a közbeszerzési eljárást az új munkálati szerződés megkötésére. A 2012 és 2013. május közti időszakban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük. Mivel két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására. 2014 márciusában a megyei tanács elfogadta a frissített tervet, azt előterjesztette jóváhagyásra a finanszírozónak, és 2014 májusában a minisztérium rábólintott az új tervre.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy június elsejétől nem közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású autók a 132-es út Szentegyháza és Homoródújfalu közti szakaszán az elkezdődött munkálatok miatt. A korlátozás körülbelül november végéig marad érvényben, amíg az útszakaszon zajlik a felújítás. Június 3-tól, szintén korszerűsítés miatt, lezárják az utat Szentegyháza és Lövéte között, a munkálatok körülbelül három hónapot tartanak. Ez idő alatt Lövétéről Csíkszeredába Szelterszen keresztül, Kirulyfürdőt érintve lehet eljutni, míg Udvarhelyre Oklándon keresztül, illetve a 132A jelzésű megyei úton, a Homoródalmás–Homoródszentmárton-útvonalon.

Csíkszereda, 2015. június 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.