fbpx

Újraterveztetik Hargita megye legforgalmasabb megyei útját

A Székelyudvarhelyt és Székelykeresztúrt összekötő út között kerékpárutat is építenének

Új szerződést írtak alá a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es jelzésű megyei út felújításának a tervezésére. A 21,2 kilométeres szakasz újratervezése, mint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, azért is szükséges, mert az előző terv több szempontból felületes volt, ami miatt végül EU-s forrásokra sem sikerült pályázni. A megyei tanács által végzett décsfalvi híd felújításával együtt kellett volna végezni az út korszerűsítésével is, ez azonban nem sikerült. Az útszakasz felújításának koordinálását így átvette a megyei tanács elnöke.

https://fb.watch/4JiUctzvto/

A kolozsvári DP CONS Kft.-vel április 7-én, szerdán írták alá a tervezésről szóló szerződést Felsőboldogfalván.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint a 137-es út Udvarhelyszék két városát köti össze, így a térség számára prioritás a felújítása. Az alelnök ugyanakkor elmondta, hogy ha sikerül jó tervet készíteni, azzal nagy esély nyílik arra, hogy támogatást nyerjenek a Regionális Operatív Programban az új finanszírozási ciklusban. Az alelnök kiemelte: a majdani székelyudvarhelyi metropoliszövezetben az elkerülő út mellett a bicikliutak kiépítése lesz az egyik fontos infrastrukturális fejlesztési vonal. Ezért igyekeznek felhívni a polgármesterek figyelmét az ilyen tervek elkészítésére a településeken, mivel az országos helyreállítási programban (PNRR) számítani lehet ennek támogatására.

Borboly Csaba hozzátette, bízik benne, hogy az új tervben a lakosság meglátásai, javaslatai is több helyet kapnak.

A tervek magukban foglalják járdák kialakítását mindkét oldalon a településeken, buszmegállók kialakítását, valamint bicikliutak építését ott, ahol az út szélessége ezt lehetővé teszi. A tervezésre a szerződés szerint öt hónap áll rendelkezésre.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.