fbpx

Újraválasztották Borboly Csabát a Régiók Bizottsága romániai küldöttségébe

A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) hat személyt delegál a Régiók Bizottságába (RB), erről döntöttek a január 12-i, hétfői ülésükön. A voksolás nyomán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytathatja tevékenységét a testületben, póttag Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának RMDSZ-es alelnöke. A megyei tanácsok képviselete mellett 3-3 személy is tagja a küldöttségnek a megyei jogú városok, városok és községek részéről. A mandátum a 2015–2020 közti időszakra szól, de persze feltétele a megyeelnöki tisztség. A megbízatás egyébként visszavonhatatlan, és rendszeres tevékenységet jelent az EU rendszerében, az egyre erősödő Régiók Bizottságában.

A Hargita megyei elöljárót az Európai Unió helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szervének tagjává először 2012 szeptemberében választották meg. Az azóta eltelt időszakban számtalan Hargita megyei kezdeményezést, programot ismertetett a testületben, több javaslatot tett a munkahelyteremtést, a környezetvédelmet, energiahatékonyságot, ifjúságpolitikát, oktatást, hagyományos termékeket és hagyományos módszereket illetően. Mindez által a Székelyföld és a többi magyarlakta térség érdekeit képviselte a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) illetve az Oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás (EDUC) szakbizottság teljes tagjaként, az Európai Néppárt politikai csoportjában, RMDSZ-es politikusként. Ezenkívül két témában készített jelentést mint az RB raportőre: az európai felsőoktatás és a fenntartható épületek témakörében.

– Ezúton is köszönöm a kollégáknak a támogatást. Fontos a Régiók Bizottságában kifejtett munka, mert a testület egyre nagyobb súlyt kap az Európai Unióban, annak úgymond a felsőházává válik. Az elmúlt több mint két évben azt tapasztaltam, hogy csapatmunkában sok mindent el lehet érni, a helyi érdekek és értékek hangsúlyozottan megjelenhetnek uniós szinten, ha kitartóan végezzük feladatunkat, ha jól megalapozott javaslatokat teszünk. A Régiók Bizottsága az emberekkel, a közösségekkel, a térségekkel, régiókkal foglalkozik, ezért számos problémára ráirányíthatjuk az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság és az Európai Tanács figyelmét – nyilatkozta  Borboly Csaba kiemelve: továbbra is kisfalvakkal teli térségeket segítő uniós témákkal, a gazdák, kisvállalkozók, fiatalok helyzetével, az elvándorlás problémájával, a kisebbségi jogokkal foglalkozik. – Mivel az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, ezért új mandátumomban is szeretném hangsúlyosan megjeleníteni az erdélyi magyarság érdekeit, és a néppártban még több munkára törekszem, a politikai család tagjaival minél több kapcsolat kiépítésére – tette hozzá a megyeelnök.

Az RB-nek az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokat illetően jelentéseket (véleményeket) ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (mint például a foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni az RB-vel. Borboly Csabának a testületben kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon. Az RB magyar nyelvű honlapja: http://cor.europa.eu/hu/Pages/home.aspx

Csíkszereda, 2015. január 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.