fbpx

XXI. Alcsíki Egyházi Kórustalálkozó Csíkszentléleken

Szombaton délelőtt rózsafüzér imával kezdődött a XXI. Alcsíki Egyházi Kórustalálkozó a csíkszentléleki templomban, majd a 11 órától kezdődő szentmise után a népviseletbe öltözött kórusok átvonultak a csíkmindszenti sportcsarnokba, hogy megajándékozzák egymást énekükkel. Az idei találkozó mottóját a Zsoltárok könyvéből vették:„Zengjetek új éneket az Úrnak, mert csodálatra méltó, amit művelt”

Házigazdaként Keresztes Balázs, Csíkszentlélek alpolgármestere köszöntötte a több mint háromszáz résztvevőt a sportcsarnokban, köszönetet mondva a találkozó fő támogatóinak. Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Művészeti  Népiskola, a csíkszentléleki  Polgármesteri Hivatal, a helybéli SUTA Közbirtokosság és az Alcsíki Kistérségi Társulás jóvoltából sikerült tető alá hozni az idei találkozót.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a kórusok közösségépítő szerepére mutatott rá.

Alcsiki Korustalalkozo 4

– A kórusokban éneklő emberek mindannyian a közösségépítésnek egyik legerősebb motorjai a saját településükön. Az Önök énekes jókedve a közösségüknek a felvidításán, és annak építésében is nagy szereppel bír” – fogalmazott a megyeelnök. Ugyanakkor köszönetet mondott a jelen lévő Tamás József püpsök úrnak, a főesperes úrnak és a plébánosoknak, hogy lehetőséget teremtenek a találkozók évről-évre történő megszervezéséhez. Együtt próbáljuk meg szebbé tenni hétköznapjainkat és ünnepeinket. Amikor egy ünnepen vagyok, a kórusnak az előadása mindig a hangulatot emeli és ünnepélyesebbé teszi, könyebben ráhangolódunk – osztotta meg személyes tapasztalatát Borboly Csaba, aki kitartást és sok erőt kívánt a karnagyoknak, kántoroknak és a kórustagoknak.

Hargita Megye Tanácsa képviseletében továbbá jelen volt Becze István és Kozma István megyei tanácsos is.

A köszöntő szavak után Tusnádfürdő, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy és a házigazda Csíkszentlélek egyházi kórusai adtak elő két-két kórusművet.

Csíkszereda, 2016. január 30.

 1,311 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás