fbpx

100 km a Mária úton – gyalog, kerékpáron vagy lóháton

Egy olyan összefogásról van szó, amelyben a civilek, az egyház, a politikum és a különböző szervezetek egyaránt részt vesznek – emelte ki az április 16-án tartott sajtótájékoztatón Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út egyesület koordinátora, amelyen bemutatták a Mária út utolsó 100 kilométerének megtételére ösztönző kampányt. (A sajtótájékoztatón levetített kisfilm)

A sajtótájékoztatón Barabás Csaba kabinetigazgató – aki maga is gyalogosan zarándokolta végig az El Caminót – bemutatta azt a négynyelvű, folyamatosan frissülő és bővülő honlapot (https://100km.mariaut.ro/), amely biztos fogódzó az útra készülőknek és az úton lévőknek egyaránt. Ugyanakkor ismertette azt a tanúsítványt is, amelyet majd azok kapnak, akik az utolsó száz kilométert gyalog teszik meg. Az út nem csak gyalog, hanem kerékpárral vagy akár lóval is teljesíthető, ezek útvonalai is elérhetők a honlapon, ahol megtalálható a szálláshelyek, zarándokfogadók listája mellett minden egyéb fontos információ is.

A hétfői találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barabás Csaba kabinetigazgató, Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, Solti Imre a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület képviselője, valamint Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület elnöke.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezés közösségi üggyé vált, és civilek, cserkészek, túrázók, a lovasok és számtalan önkéntes egyaránt csatlakozott. Ebben az összefogásban helye van a természetszerető embereknek, vallási szervezetek képviselőinek, és önkénteseknek, helyi vállalkozóknak egyaránt.

MariaUt3

– A keresztény értékek bástyái vagyunk, ez napjainkban még inkább felértékelődni látszik. Felhívással fordultunk a testvérmegyékhez, ugyanakkor kérni fogjuk, hogy a települések is népszerűsítsék saját testvértelepüléseik körében ezt a lehetőséget – emelte ki a megyeitanács-elnök. – Meg szeretném köszönni azoknak az udvarhelyszéki, gyergyói és csíki polgármestereknek a közreműködését, akik bevállalták, hogy együtt gondolkoznak, dolgoznak, hisz ez egy közös munka, amely széles társadalmi beágyazódottsággal bír és sok kis családi vállalkozásnak hosszú távon megélhetést biztosíthat – fűzte hozzá Borboly Csaba.

Mint arról már korábban hírt adtunk Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is csatlakozik a Mária út utolsó 100 kilométerének gyalogos megtételéhez a pünkösdöt megelőző napokban. Önkéntesnek, zarándoknak jelentkezni a honlapon keresztül is lehet.

Csíkszereda, 2018. április 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.