fbpx

1000 lejből kezdtek el utat építeni Csinód felé

Ünnepélyesen is átadták a természeti szépségeivel elkápráztató tanyavilágba vezető megyei utat

A csinódi és egerszéki tanyavilágot elérő megyei jelzésű út beruházását két évvel ezelőtt mindössze 1000 lejjel kezdték el, majd tavaly sikerült befejezni, emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – A mai világban elfogadhatatlan, hogy a mentőszolgálat autója vagy a tűzoltóság ne tudjon kijutni egy településre. Ezért döntöttünk úgy, hogy kevés pénzzel is, de elkezdjük az út építését, és két év alatt sikerült befejeznünk. A közbirtokosságok és erdőtulajdonosok számára is hasznot hoz az aszfaltozott út. Ezzel nincs vége a munkának, dolgoznunk kell azon, hogy a tanyai jellegét a térség a modernizáció ellenére se veszítse el. Folytatni szeretnénk az út építését tovább Úzvölgye felé, egészen Bákó megye határáig – részletezte a megyeelnök.

https://fb.watch/rjxROVhnC6/

Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy község polgármestere elmondta, a lakosságnak fellendülést hoz, tervben van iskola és egy kápolna építése is, utóbbi ravatalozóként is fog szolgálni. Közel ötven gyerek jár iskolába vagy óvodába Csinódon. Mint mondta, kihívás és feladat a jövőben, hogy megőrizzék a tanyavilág jellegét. Ugyanakkor a turizmus is fellendülőben van, amelyben van fejlesztési lehetőség, szem előtt tartva az érintetlen tájat és környezeti szépségét.

Becze István Csík-térségi megyei tanácsos szerint a mai globalizált világban nem lehet közösséget úgy megtartani, ha elszigetelődik, az elnéptelenedést pedig az út megépítése tudja megadályozni. Mint hozzátette, a közbirtokosságok és az erdőtulajdonosok is nagyobb haszonnal tudják kitermelni a fát, amelyből a közösség is hasznot tud húzni.

Az átadáson jelen volt Hajdu Gábor képviselő, Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere, helyi tanácsosok és a helyi lakosok is.

Az eseményen a csinódi iskola diákjai, a csíkszentgyörgyi fúvószenekar és a Sárgalábú Gólyamadár Egyesület tagjai biztosították a kulturális műsort. Az utat ünnepélyesen a gyerekek avatták fel kerékpáros lassúsági, ügyességi versennyel.

A 14,5 kilométeres szakasz építését 2020 júniusában kezdték el, és 2023 októberében fejezték be. Négy hidat építettek újjá, 38 átereszt építettek be, és betonsáncokat alakítottak ki a megfelelő vízelvezetésért. A beruházás értéke áfástól csaknem 46,5 millió lej volt. A kivitelezési munkálatokat a Multipland Kft. végezte el.

A jelenlegi aszfalt végétől, az egerszéki eltérőtől Bákó megye határáig tervezés alatt van a következő 20,5 kilométeres szakasz. A támogatásoktól függően pedig ez a szakasz is kivitelezés alá kerülhet, lényegesen nehezebb terepviszonyok mellett.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.