fbpx

Borboly Csaba: Természetközeliségre, a szülőföld szeretetére és szakmaiságra ösztönözzük a fiatalokat!

Folytatódik az Életet jelentő fák Hargita megyében faültetési akció

Borboly Csaba élőben jelentkezett be a helyszínről a közösségi média felületén, ami a linkre kattintva megtekinthető: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1054749802259605

2022 márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Összesen 129 csík-térségi diák volt jelen a ma Csíkszépvízen megszervezett faültetési akción, képviselték magukat a Kós Károly, a Venczel József és a Székely Károly Szakközépiskola diákjai is.

Az ültetéshez hozzájárul a csíkszépvízi közbirtokosság, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Vidékfejlesztési Egyesülete is. Az előző alkalomhoz hasonlóan most is elhelyeztek egy időkapszulát, amelyben megtalálható az ültetésen részt vett gyermekek névsora és a Trees for Life együttműködési szerződés is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint: – Ez egy hosszú távú befektetés a jövőbe, a társadalom számára is csak kamatozni fog. Van értelme az erőfeszíteseinknek, annak érdekében, hogy a fiatalokat bevonjuk és tudatosságra neveljük. Természetközeliségre, a szülőföld szeretetére és szakmaiságra ösztönözzük a fiatalokat.

A programhoz mindenki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a célként megfogalmazott hárommilliárd fa ültetéséhez. A programhoz bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete is számít.

Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/    , a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

Ezzel a kampánnyal Hargita Megye Tanácsa csatlakozik a Régiók Európai Bizottságának kezdeményezéséhez, amelynek ambiciózus célja, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültessenek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyben az Európai Klímaegyezmény nagykövete és a Régiók Európai Bizottságának állandó tagja és jelentéstevője is.

Az elnök munkájáról további információkat itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/ .

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.