fbpx
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Beszéljünk nyíltan az úzvölgyi helyzetről!

A munkaszüneti nap ellenére nagyon sokan részt vettek a Hargita Megye Tanácsa elnöke által a közösségi médiában, az úzvölgyi helyzet megbeszélése érdekében szervezett megbeszélésen, május elsején, Csíkszentmártonban.

(https://www.facebook.com/events/431362464264246/)

Korodi Attila képviselő, a megyei tanács RMDSZ-es frakciójának tagjai, Gergely András, Csíkszentmárton és György József, Csíkszentgyörgy polgármesterei mellett sok érdeklődő jelent meg úgy Hargita megyéből, mint Kovászna megyéből.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a két vitás helyzetet, a dormánfalviak által épített keresztek, illetve a határvitát a két megye között.

–         Elsősorban arra kérek mindenkit, hogy ezt a helyzetet ne használja feszültségkeltésre, bűnbak keresésére. Ne kapjunk a lehetőségen, hogy hibást keressünk és ostorozzuk, akit úgy gondolunk, hogy hibásnak kiálthatunk ki. Ugyanakkor javasolom, hogy mindenki – akár magánszemélyként is – forduljon a hivatalos szervekhez, hiszen egy törvénytelenséggel állunk szemben. Számvevőszékhez, Építkezési Felügyelethez, a Bákó Megyei Prefektusi Hivatalhoz, illetve a Bákó megyei rendőrséghez bárki tehet le panaszt kegyeletsértés okán, illetve a temető esetében közpénz jogszerűtlen vagy felelőtlen felhasználásának gyanújával.

– Látszik, hogy nagy érdeklődés övezi a témát, képesek az emberek kimozdulni, megmozdulni érte, április 30-án este indítottuk az eseményt, és május 1-jén komoly létszámmal ott voltunk Szentmártonban. Azt láttam, hogy mindenki gondolkodott, a civilek nagyon jó ötletekkel jöttek, mi pedig próbáltuk a törvényes keretet ismertetni, ami között lehet mozogni. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy az embereket ennyire érdekli ez a téma, nem fásultak, nem igaz, hogy nem érdekli őket a közélet, hanem igenis törődnek a szülőföldjükkel! – mondta Becze István megyei tanácsos.

– Érezzük, hogy van egy nagy elvárás felénk, politikusok felé, de jó tudni, hogy van mögöttünk egy civil – most már mondhatom így – mozgalom, amely képes bármire – tette hozzá.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Borboly Csaba elmondta, levélben fogja kérni a Bákó megyei Prefektusi Hivatalt, valamint Dormánfalva önkormányzatát, hogy a május 17-re tervezett ünnepséget halasszák el mindaddig, amíg nem tisztázódik a helyzet. Amennyiben mégis megtartják, a Hargita megyeiek szervezetten vesznek részt az eseményen, a békés együttélés jegyében.

A határvita kérdésében a tanácselnök mindenki segítségére számít, Hargita Megye Tanácsa évekkel ezelőtt megpróbálta rendezni ezt a kérdést, de a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál elakadt az ügy. Most újra kezdeményezték – a csíkszentmártoni önkormányzattal – ennek újrafelvételét, ehhez azonban mind a Hargita megyei, mind a Bákó megyei prefektusi hivatalnak ki kell neveznie tagokat a bizottságba, amely a helyszínen végzi majd a munkát és elkészíti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvet később a közigazgatási bíróságon támadhatja meg az, aki nem fogadja el a megjelölt határt. A két település – Dormánfalva és Csíkszentmárton – határa egyben a két megye határa is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor kéri, akinek birtokában olyan iratok vannak, melyek segíthetik ezt a – később akár bírósági úton is zajló – ügyet, juttassák el azt számára.

A jelenlevők egyetértettek, hogy nem elég közösségi médiában „szájkaratézni” és várni a megoldást a politikusoktól. A civilek együttműködésére is szükség van, azaz úgymond „házi feladatba” megfolgalmazódott: 1. a panasztevés illetékes hatóságoknál a temetőben történt építkezés kapcsán, 2. amennyiben nem sikerül elhalasztást eszközölni a tüntetésen, a Hargita megyeiek békés szándékkal vesznek részt rajta, 3. iratokkal, dokumentumokkal segítik a megyei tanács munkáját.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

A határvita kapcsán a civilek iratokkal, dokumentumokkal segítik Hargita Megye Tanácsának munkáját és a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt közösen biztatják a civilek és Hargita Megye Tanácsa, hogy lépjen a közös bizottság létrehozásában.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy provokációra nincs szükség, a békés megoldás jelenthet megoldást mindenki számára. Megfogalmazódott az is, hogy fontos a román sajtó objektív tájékoztatása is, hiszen az lehet az uszítás megelőzésének egyik legjobb módszere.

Csíkszereda, 2019. május 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.