fbpx

1956 nem politikai Carpe Diem

„…Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?…

Márai Sándor, 1956

1956 október 23. Erről a napról mindenkinek egy szó jut eszébe: Szabadság! Egy életerős fiatalság mutatta meg erejét és bátorságát az elnyomó, diktatórikus hatalommal szemben, és megmutatták, hogy egy jobb élet reményében hogyan lehet összefogással elindítani a változást. Egy olyan változást, amely azóta rendszereket döntött meg, emberi sorsokról határozott és történelmet írt. Az októberi ifjak megtanították nekünk, utódoknak, hogy kitartással és bátorsággal bármit elérhetünk.

Nem volt könnyű az élet 1956-ban, és nem könnyű ma sem. Ez az a nap, amelynek minden percében ma is megtaláljuk az időszerűséget, melynek tanulságai örökérvényűek: ma is egy életerős ifjúságra van szükség. Hogy miért? A jelen kihívása nagymértékben érinti azokat a fiatalokat, akik számára már a huszadik század vége is csak történelem, nem megélt valóság. Az ő terhük az, hogy örökségüket, a magyar 56-ot megértessék azokkal a kortársaikkal, akik inkább azonosulnak az uniformizált világgal és az egyéni szabadság fontosságával, és nem szívesen hallják azt, hogy felelősség. Közösségeinknek azok a fiatalok adnak erőt és motivációt, akiknek van önálló akarata, közösségben gondolkodva állnak ki egy-egy ügyért, és akiket az aktuális hatalom nem tud félreállítani. Egy olyan nemzetben, ahol van egyetértés, egymás felé fordított szolidaritás, ott a hatalom a közjót kell szolgálja, és nem az egyéni érdekérvényesítést. Fiataljainknak is ezt kell továbbadjuk és megtanítsuk.

Legyetek bátrak, álljatok ki az igazságért, a közösségi jóért, kedves fiatalok, hiszen 1956-ban sem egy „Carpe Diem” forradalom tört ki, hanem egy tudatos megmozdulás, ahol mindenki mindenkire számíthatott. A meg nem alkuvás szabadsága erősebb az egyéni vágyaknál, rajtatok múlik, hogy csupán eszköz szeretnétek lenni és az aktuális hatalom bármikor félre tudjon titeket állítani, vagy megértitek az 56-os fiatalság üzenetét.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.