fbpx

1989 hőseire emlékeztek Csíkszeredában

Ünnepi megemlékezést szervezett az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az 1989-es decemberi forradalomról és annak értékeiről, illetve olyan csíkszeredaiakról, mint Müller László, aki életét adta a szabadságért december 21-én Csíkszeredában, a Szabadság téren.

A megemlékezést Darvas-Kozma József esperes Márton Áron püspök szavaival nyitotta meg, miszerint minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni. S addig él, amíg életét saját erejével tudja táplálni. Az esperes kiemelte, a jogaink védelmében minden időben ki kell állnunk.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és Hargita Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében méltatta 1989 hőseit, elmondta, függetlenül az utólagos értelmezésektől, elméletektől, azon a napon az ország lakossága szolidaritást érzett és vállalt az ott elesettekkel, az utcára vonulókkal, nemzetiségre való tekintet nélkül. – A sors úgy hozta, hogy pont egy magyar ember és az érte Temesváron kialakult erős szolidaritás indította el a forradalmat. Tőkés László neve bekerült Románia történelmébe, és erre is kell emlékeznünk! A székelység történelmének is része, ezért is a 181-es oldalon szerepel A székelység története című történelemkönyvünkben, hogy fiataljaink ne feledjék: a magyarságnak Románia modern történelmében is van, amiért büszkének lennie! Ugyancsak emlékeznünk kell az akkor 18 éves Müller Lászlóra is, a csíkszeredai áldozatra. Ők hittek a változás szükségességében, hittek igazukban, és összefogásuk példa mindannyiunk számára. Szolidaritás nélkül nincs jól működő társadalom, ezért is az 1989-es forradalom szellemét tovább kell éltetni, őriznünk kell emlékét, és nekünk, politikusoknak is arra kellene nap mint nap törekednünk, hogy az emberek ne ábránduljanak ki az 1989-ben vallott eszmékből, ne becsüljék alá mindazt, amiért akkor sokan hajlandóak voltak akár az életüket is áldozni, ne forduljanak el a közügyektől, a politikától – emelte ki Borboly Csaba.

Az ünnepség a román himnusz meghallgatásával folytatódott, majd a jelenlévők együtt imádkoztak a forradalomban elhunyt hősökért.

Az esemény fénypontjaként a jelenlévő csíkszéki kórusok – Csíkszentkirály, Csíkszentlélek, Csíkszentsimon, Csíksomlyó, Csíkszereda, Csíkszentgyörgy, Csíkmadaras, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Szépvíz, Borzsova, Madéfalva, Madaras, Csíkrákos, Tusnádfürdő   – tagjai és az összegyűlt ünneplők együtt énekelték el a magyar és a székely himnuszt.

Az ünnepség fényét Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar emelte.

Csíkszereda, 2014. december 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.