fbpx

70 éves a székelykeresztúri Molnár István Múzeum

– Hargita Megye Tanácsánál azért is dolgozunk, hogy az állattartásról, a földművelésről az elkövetkező generációk ne csak a múzeumban tájékozódjanak, hanem ma is vonzó és nem utolsósorban jövedelmező legyen sokak számára. Ugyanakkor elődeink tudására, tapasztalatára van szükségünk, ezért nagyon hasznosnak tartom az ilyen tematikájú kiállításokat – hangzott el a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban pénteken, április 8-án tartott agrártörténeti kerámia kiállításon Faluvégi Bartha Noémi beszédében, aki Borboly Csaba megyeelnök köszöntőbeszédét közvetítette. A múzeum idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ebből az alkalomból szervezték a kiállítást.

Üzenetében kitért arra is, személyesen is érintett a témában tekintve arra, hogy neki is van szőlőse Keresztúron.

– Hiszek abban, hogy a Székelykeresztúron és környékén termelt bor újra sokat érhet. Ezért lettem itt szőlősgazda, ezért járok ide kapálni, metszeni, ásni, permetezni, szüretelni. Azt szeretném, ha ez a múzeum segítene abban, hogy minél többen megtapasztalják ezt az érzést, és büszkék lehessenek saját termelésű borukra. Azt is szeretném, hogy legyen minél több az olyan borból, amelyik nincs „feljavítva” répacukorral. Építsünk fel egy brandet a keresztúri bornak! Ahogy a tejgyárban sikerült megvalósítani a Hargita sajt előállítását, úgy ez is sikerülhet a helyi polgármester, Rafai Emil valamint az itt szerzett barátok segítségével. Reménykedem, hogy a helyi fiatalok megtanulják a borszakmát, mert a keresztúri bor jó minőségű fehér és nemes bor, amely unokáinknak is lehetőséget jelent majd – tolmácsolta Borboly Csaba üzenetét Faluvégi Bartha Noémi.

A megnyitó részeként megkoszorúzták Molnár István szobrát, a résztvevőket Rafai Emil polgármester és Sándor Zsigmond Ibolya, a múzeum igazgatója is köszöntötte.

Csíkszereda, 2016. április 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.