fbpx

Konferencia a tejhigiéniáról, a tejminőségügyről és a tejvizsgálatról

– Jelenleg számos nehézséggel néznek szembe a tejtermelők, a feldolgozók a gazdák számára előnytelen áron vásárolják fel a tejet. Ezért a termelők maguk kellene feldolgozzák  a nyersanyagot, hogy a termékeket értékesíthessék, hogy maguk szabhassák meg az árat. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a fogyasztók a helyi termékeket részesítsék előnybe vásárlás során – fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök a  hétvégén Székelyudvarhelyen a „Galacticus” 2. Tejhigiéniai, Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Nemzetközi Konferencián.

A szakmai találkozó célja volt, hogy a tejtermelők problémáira megoldást találjanak, jó példákkal szolgáljanak. A szakmai előadók sorában Borboly Csaba a megyei tanács vidékfejlesztési programjának tejtermelésre vonatkozó részét ismertette a résztvevőkkel. 2007 óta a megyében több településen is tejbegyűjtő csarnokok létesültek, jelenleg 68 központ működik a megyében felszerelve a szűkséges berendezésekkel, amelyeken keresztül több mint 300 000 hektoliter tejet adnak át a gazdák a feldolgozóknak évente. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének pályázatán keresztül pillanatnyilag két személy kapott ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassa a sajtkészítés fortélyait, levédték a Hargita sajt márkát. Ezek csak néhányak azon projektek, lehetőségek közül, amelyeket a megyei tanács kínál annak érdekében, hogy ösztönözzék a gazdákat, hogy saját maguk dolgozzák fel a tejet házilag, hogy sajt, túró, joghurt formájában értékesíthessék, hogy így több lábon állhassanak a megélhetés szempontjából. Hozzátette az üzletekben található sajtnak nevezett termékek sok esetben alig tartalmaznak tejet, helyette ízfokozókat, színezékeket, tartoszítószereket, szóját. Miért fogyasztanánk ezeket a termékeket, ha bár kicsivel drágábban de vehetünk sokkal egészségesebb és finomabb sajtokat a helyi székely gazdáktól, akiket személyesen is ismerünk.

A Vidékfejlesztési Egyesület idén is írt ki pályázatot a hivatalosan bejegyzett szarvasmarha, juh- és kecsketenyésztők helyi és megyei egyesületei tevékenységének a támogatása és fejlesztése érdekében. Pályázni lehet tejbegyűjtő központok felszerelésének beszerzésére, a pályázatokat április 30-ig lehet benyújtani. A kiírásról részletesebben a http://hargitamegye.ro/hirek/tejbegyujto-kozpontok-felszerelesere-lehet-palyazni.html linken olvashatnak.

Csíkszereda, 2016. április 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.