fbpx

A balánbányai magyar kulturális szervezetek több figyelmet érdemelnek

A balánbányai kulturális élet témájával tartottak megbeszélést Hargita Megye Tanácsának munkatársai, az RMDSZ városi frakciója és a helyi kulturális élet szereplői március 2-án, hétfőn Balánbányán, a helyi Botorka Közművelődési Egyesület szervezésében. Borboly Csaba megyeelnök meghallgatta az érintettek igényeit, és közösen megvizsgálták annak lehetőségeit, miként tud a megyei tanács támogatást nyújtani. Ennek egyik formája a szakmai tanácsadás lehet, hangzott el. Ilyenek például az egyházaknak és civilszervezeteknek szóló pályázati programok, amelyeknek tapasztalatait a megyei tanács illetékesei átadhatják a balánbányaiaknak. Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyi Ördögborda néptánccsoport kapcsán fontosnak nevezte, hogy az együttes a magyar kultúrát képviselje román rendezvényeken, és felvetette, hogy a törvények értelmében a helyi önkormányzat is hirdethet pályázati programot civilszervezetek számára, nemcsak a megyei tanács. Sándor Csaba, a tánccsoport vezetője ugyanis elmondta, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb fellépést vállalhatnak más településen, mert nem tudják fedezni az utazás költségeit, és évek óta nincs civilekszámára meghirdetett pályázat a helyi önkormányzatnál. Elhangzott az is, hogy a város segíthetné a tanulók házának működését is, hiszen az intézmény minden nagyobb kulturális eseményére műsort állít össze.

Szó esett továbbá a helyi magyar iskola helyzetéről, a kultúrház működéséről, valamint a Kőbányával való testvérkapcsolat felfrissítéséről. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a balánbányai civilszervezetek és a városi tanács RMDSZ-frakciója közti rendszeres egyeztetésére van szükség, hiszen az ott élő, kisebbségben lévő magyarság kultúra, oktatás és egyházi élet terén kifejtett tevékenysége meghatározó a településen, ami külön figyelmet érdemel.

A tanácskozás célja a város kulturális életének fellendítése volt, amiben a megyei tanács és a helyi RMDSZ igyekszik segíteni.

Csíkszereda, 2015. március 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.