fbpx

A cél: az energiafüggetlenség

Hargita Megye Tanácsának Energiagazdálkodási Ügynöksége kétnapos kiállítást szervezett székelyföldi alternatív energiákban és energiahatékonyságban érdekelt vállalatoknak az V. Székelyföld Napok alkalmából. A második alkalommal megrendezett expót Dobos Alpár, az ügynökség vezetője és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke nyitotta meg pénteken a csíkszeredai megyeháza előterében.

– Célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy lehetőséget adjunk a helyi vállalkozóknak termékeik bemutatására – hangsúlyozta Dobos Alpár.

Borboly Csaba úgy véli, komoly tartalékok vannak Székelyföldön, aminek a felhasználásához, kihasználásához tudásra és ismeretre van szükség. A jelen lévő cégek olyan termékekkel, szolgáltatásokkal és ötletekkel rendelkeznek, amelyek példaértékűek.

– Az önök munkája úttörő és még mindig nehéz, mert elsősorban a fejekben van szükség mentalitásváltásra. Ám az energiafüggetlenségre egyre nagyobb szükség van. Fő célunk, hogy tájékoztassunk az alternatív energiafelhasználásról, ennek lehetőségeit ismertessük meg minél szélesebb körben – mutatott rá a megyeelnök, aki beszámolt az utóbbi időben a Régiók Bizottságában kifejtett munkájáról, amely intézményben jelenleg jelentéstevő a fenntartható épületek témájában, így az uniós jogalkotásba is beleszólhatnak a székelyföldiek. – Nem mindegy egy épületnek az energiaköltsége, hisz nemcsak az olcsó építőanyag kell hogy számítson, hanem az erőforrás-hatékonyság is fő szempont. 2020–2030-ig az energiahatékonyság az egyik kiemelt alapelv a finanszírozások esetében.

Borboly Csaba meglátása szerint a hagyományos fűtés terén is tovább kell lépni. A jelenlévők figyelmét felhívta arra a kiadványra, amelyet az energiagazdálkodási ügynökség most készített el a megye templomainak fűtésére vonatkozóan. Hatékony és gazdaságos megoldással kell megpróbáljuk kifűteni a templomokat – emelte ki az elöljáró.

Mint fogalmazott, fontosnak tartják a megyében az energiaberuházásokat is. Bár volt hisztéria a törpe-vízierőművek vagy az energianövények mentén és a napelemparkok ügyében, idővel mindenki rájön, hogy az energiában van gazdasági potenciál.

– Ha energiafüggetlen megye kívánunk lenni, akkor oda kell figyelnünk, hogy saját magunk állítsuk elő energiaszükségletünket. Éppen ezért további kiadványok is készülnek, hogy bátorítsuk és serkentsük az együttműködést és a beruházásokat, akár a napelem, napenergia vagy a kis vízi erőművek ügyében. A tapasztalat azt mutatja, hogy tőlünk nyugatabbra mindenhol kihasználják a vízenergiát. Székelyföld számos kiaknázatlan zöldenergia-potenciállal rendelkezik. A helyi autonómia egyik feltétele gazdasági szempontból a saját jövő biztosítása! – nyomatékosította Borboly Csaba.

A szombaton is látogatható kiállítás célja, hogy a lakosság megismerje a helyi vállalkozókat, megtekinthesse a technológiát és feltehesse kérdéseit a szakértőknek.A kiállításon jelen van a székelyudvarhelyi Solardoktor,  a csíkszentkirályi Activ Invest, a Passzívház Egyesület, a Kontrastwedge és a csíkszentamási Super Solar.

Csíkszereda, 2014. október 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.