fbpx

A cél: Homoródfürdő legyen a székelyföldi ifjúság legfontosabb bázisa

Homoródfürdő fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek a 6-os villánál április 24-én Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének kezdeményezésére, ugyanis felmerült annak lehetősége, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közreműködne a turisztikai komplexum értékbe helyezésében. A megbeszélésen jelen volt még Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke, Borboly Csaba és Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke, a Kalibáskő Egyesület vezetője, és Benedek Lukács panziótulajdonos is.

A megbeszélés résztvevői keresték annak lehetőségét, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása alatt a kormány által a megyei tanácsnak átadott 13 épületet hogyan lehetne felújítani és fenntartható módon hasznosítani, ugyanis a 6-os villa kivételével mind romos állapotban vannak.

Latorcai János elmondta, hogy a magyarországi táboroztatási rendszert nemrég szervezte újra a kormány, és szívesen támogatják az elképzelést gyakorlati tudásuk, tapasztalatuk átadásával, de akár konkrét együttműködési projektek kialakításában is.

Incze Csongor kiemelte, azon dolgoznak, hogy elkészüljön egy tanulmány Homoródfürdő fejlesztési lehetőségeiről, amelyre a versenyfelhívást a közeljövőben meg fogják hirdetni.

Egyik fejlesztési lehetőségként felmerült, hogy a Szent Ferenc Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetem hosszú távú használatba (koncesszió) venne néhány épületet, és azok felújítása által a  tábor fejlődhetne és alakulhatna.

Borboly Csaba kiemelte, hogy egy ökumenikus, képzések szervezésére és szakmák elsajátítására és begyakorlására alkalmas, a turisztikai feladatokra való felkészülést is szolgáló táborrá szeretnék szervezni a homoródfürdői tábort, ami együttműködve az ott helyben tevékenykedőkkel, a Csíkszereda és Székelyudvarhely között a székelyföldi ifjúsági legfontosabb bázisa lehetne, ahová lehet majd fogadni Erdélyből és Magyarországról érkező diákokat is.

 – Fontos, hogy az négy évszakában a fiatalok számára ismerkedési és hasznos szabadidő-eltöltési lehetőségeket kínáljunk fel. Ugyanakkor újjá kell szerveznünk a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítványt, amelyen keresztül a megyei tanácsnak hatásköre van szervezni, forrásokat biztosítani tematikus ifjúsági programok lebonyolítására, és a most közvitán lévő új ifjúsági stratégia céljai szerinti feladatokat megvalósítani. Ez kizárólag a Hargita megyei ifjúsági szervezeteken múlik, hogy minél előbb találják meg azokat a fiatalokat, akik képviseletükben tárgyaló felei lehetnek a megyei tanácsnak e témakörben. Homoródfürdő fontos számunkra és azért dolgozunk, hogy mindenki számára elfogadható megoldásokkal lépjünk előre – emelte ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2015. április 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.