fbpx

Székelykeresztúr térségébe látogatott Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Székelykeresztúr térségébe látogatott Latorcai János, Magyarország Országgyűlésének alelnöke április 24-én, ahol Borboly Csabával és Incze Csongorrral, Hargita Megye Tanácsának elnökével és alelnökével, illetve a térségi települések vezetőivel egyeztetett, illetve meglátogatta a térség számos beruházását.

A látogatás első helyszíne Székelykeresztúr volt, ahol Rafai Emil polgármester bemutatta a város virágzó anyaországi testvérkapcsolatait, ugyanakkor ismertette a település fejlesztési terveit. Ezután az elöljárók meglátogatták a székelykeresztúri tejgyárat amely közel 500 gazda összefogásával jött létre, és már három éve működik.  A tejgyárat Bálint Sándor elnök, valamint Ferenczy  Ferenc mutatták be, akik ismertették a gyár aktuális problémáit, kihívásait. Latorcai János elismeréssel nyilatkozott a beruházásról, és kiemelte, a gyár nagyon példaértékű, hiszen az mellett, hogy hozzájárul a környék gazdáinak megélhetéséhez, a gazdasági élet szerves részévé válhat, ugyanakkor egészséges élelmiszert állítanak elő, amely egyre inkább felértékelődik a mai világban.

Székelykeresztúr után Szentábrahám községbe látogatott a küldöttség, ahol Simó Dezső Szabolcs polgármester valamint a község elöljárói fogadták őket. Első lépésként meglátogatták Mátéfi Domokos juhtenyésztő tanyáját, aki a megyei tanács mintagazdaság programjának részeként 2013-ban elismerésben részesült. Ezután megtekintették a magyarandrásfalvi, kismedeséri és gagyi kultúrházakat, a szentábrahámi iskolát, valamint a firtosmartonosi unitárius templomot és a régi iskolát, amelyeket a megyei tanács Kaláka programjának keretében újítottak fel.

Latorcai János elismeréssel szemlélte a kevés megyei támogatással, helyi munkával elkészült beruházásokat, kiemelte, hogy a el fogja mondani a magyar parlamentben, hogy Székelyföldön milyen kiváló eredményeket érnek el összefogással, együtt dolgozással.

Borboly Csaba tanácselnök bemutatta a megyei tanács az irányú törekvéseit, hogy a kevés erőforrásból élhető életteret tudjanak biztosítani a megyében lévő számos vidéki, kis lélekszámú településen, úgy mint a Kaláka kezdeményezés, vagy a Kisfalu program, amelyek sikeressége kizárólag az együttműködésen múlik, hogy mindenki odategye a saját részét a munkához.

A látogatás utolsó állomása Bögöz községben volt, ahol Farkas Mózes polgármesterrel valamint a református egyház vezetőivel egyeztettek a bögözi műemléktemplom további feljavítási munkálatairól.

Csíkszereda, 2015. április 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.