fbpx

A Covid-betegek otthoni elkülönítési ideje lerövidült

Február 2-án a Hivatalos Közlönyben megjelent egészségügyi miniszteri rendelet szerint a koronavírusos fertőzöttekkel az egészségügyi hatóságok a következőképpen járnak el:

 1. A tünetmentes betegeket otthonukban elkülönítik, és a háziorvos 7 napig figyelemmel kíséri a be nem oltott és a 90 napnál régebben megbetegedett betegeket, és 5 napig a beoltott vagy az elmúlt 90 napon belül megbetegedett betegeket.
 2. A tüneteket mutató betegeket a háziorvos, vagy adott esetben az egészségügyi értékelő központok szakemberei mérik fel klinikai szempontból.
 3. Akiknél a COVID-19 enyhe, oxigénterápiát nem igénylő klinikai tünetei jelentkeznek, otthonukban különítik el: 7 napos elkülönítés vár a be nem oltott személyekre, 5 napos pedig a beoltottakra vagy az elmúlt 90 napon belül a covidon már egyszer átesett betegekre, és a háziorvos kezeli és felügyeli őket.
 4. A COVID-19 mérsékelt klinikai tüneteit mutató, betegek esetében, akik nem igényelnek oxigénterápiát, szintén otthoni elkülönítés vár: a be nem oltott személyek és a 90 napnál régebben megbetegedettek esetében 7 napot, a beoltottak vagy az elmúlt 90 napban megbetegedettek esetében pedig 5 napot kell házi elkülönítésben tölteni, és a háziorvos felügyeli őket.

Az előző pozitív tesztet követő 90 napnál rövidebb időn belül elvégzett pozitív teszt nem tekinthető új fertőzésnek, kivéve, ha a tünetek súlyosnak mutatkoznak.

Az első pozitív teszt időpontjától számított 90 napon belül a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztizálására az Országos Közegészségügyi Intézet által megállapított esetdefiníció alapján nem vizsgálják meg a személyeket, kivéve azokat, akiknél a tünetek újabb fertőzésre utalnak.

Ha a személyeket az első pozitív teszt időpontjától számított 90 napon belül újratesztelik, és az eredmény pozitív, az nem minősül új fertőzésnek.

További újdonság, hogy ha az otthon megfigyelt betegek állapota romlik, akkor kezelés vagy kórházi kezelés céljából az állapotfelmérő központokba irányítják őket.

Az otthon megfigyelt COVID-19-es betegeket sürgősségi eljárásban a 112-es segélyhívószámon keresztül irányítják az állapotfelmérő központokba felmérés céljából, ahol a következő tünetek fennállása esetében a betegeken megkezdik a kezelést: 

 • 5 napnál hosszabb ideig tartó tartósan magas láz vagy láztalan időszak után visszatérő láz
 • súlyos vagy súlyosbodó száraz köhögés
 • az oxigénszaturáció 94 százalék alá csökken
 • újonnan jelentkező légzési zavarok vagy a már meglévő légzési zavarok súlyosbodása
 • mellkasi fájdalom mély belégzéskor
 • nagy mértékű gyengeség;
 • erős izomfájdalom

Hargita megyében 6 állapotfelmérő központ működik a covid-betegeknek: 2 Csíkszeredában – 1 a megyei kórház udvarán, 1 csíksomlyói kórház épületében, 1 Szentegyházán – Egészségügyi Központ épületében, 1 Székelyudvarhelyen–a kórház udvarán (a volt étkezde), 1 Gyergyószentmiklóson- a kórház épületében, 1 Maroshévízen- a kórház épületében.

A központok elérhetőségei itt: https://dspharghita.ro/ro/

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.