fbpx

A családeszményt népszerűsítették Csíksomlyón

A családeszményt népszerűsítették Csíksomlyón

Mintegy 70 család vett részt a Székelyföldi Családok Napján, amelyet „Hagyományos és modernizálódó család Székelyföldön” mottóval szerveztek meg május 15-én Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, Hargita Megye Tanácsa, a Caritas családsegítő szolgálata és a megyei önkormányzat Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága együttműködésével. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényen részt vettek a legkisebb korosztálytól a nagyszülőkig, és mindenki megtalálhatta a számára megfelelő programot. A gyerekek színes halakat horgászhattak, táncot tanultak zenei kísérettel, karikákkal fogtak maguknak cukorkát, és még számtalan játék varázsolta feledhetetlenné számukra ezt a napot. A kicsiket és nagyokat kézműves-foglalkozásokkal is várták: volt batikolás, nemezelés, bőrdíszműkészítés, kötélsodrás.

Ez idő alatt a szülők tartalmas előadásokat hallgattak az alábbi témákban: a csecsemő optimális mozgásfejlődése az első életévében, a mozgások és testtartások megfigyelése és hatékony korrekciója,stresszoldás, diszlexiakorrekciók, viselkedésgenetika, serdülőkori problémák, a beszédfejlődés zavarai, alkoholizmus, családon belüli erőszak, sérült gyerekek és szülők, energiamegtakarítás a háztartásban, élet a nagycsaládban, gyermekotthonból kikerült fiatalok családalapítási nehézségei témákban.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, talán közhely már, hogy a gyermek a jövő záloga, de mint minden közhely, ez is egy naponta megtapasztalt igazság megfogalmazása. Ezt az igazságot viszont csak az tudja elfogadni, aki megtapasztalta a szülővé válás érzését, az tudja, hogy miért érdemes élni, miért érdemes dolgozni, tudja, kiért kell hajtani. Ebből a felismerésből szervezte meg a megyei önkormányzat a Székelyföldi Családok Napját. „Ennél méltóbb kezdést a Székelyföld Napok rendezvénysorozatnak el sem tudnék képzelni” – mondta a megyei önkormányzat elnöke. Kifejtette: tudatában vagyunk annak, hogy a Székelyföld társadalma – az európai tendenciákhoz hasonlóan – elöregedőben van, a gyermekek és születések száma csökken, és egyre kevesebb az olyan nagycsalád, amelyben 3-4 gyermek nevelkedik. Éppen ezért e program célja a családeszmény, a családban való gondolkodás terjesztése, a nagycsaládok népszerűsítése. „Tesszük mindezt Székelyföld társadalma elöregedésének megállítása érdekében. Ugyanakkor próbáljuk minél ismertebbé tenni a szociális szolgáltatókat és szolgáltatásaikat, terjeszteni a családdal és gyerekkel kapcsolatos praktikus információkat és hozzájárulni a családok és gyermekek életszínvonalának növekedését segítő környezet kialakításához” – fogalmazta meg a megyei önkormányzat célkitűzéseit Borboly Csaba.

Délután felvágták a 12 kilogrammos Székelyföldi családok kenyerét, amelyet zsírral megkenve fogyaszthattak el a résztvevők, és díjazták a legnépesebb családokat, illetve a legfiatalabb és legidősebb szülőket.

Ezután az Árvácska együttes és a Mesehetes koncertje örvendeztette meg a kicsiket és az örökifjú szülőket, nagyszülőket.

Csíkszereda, 2010. május 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.