fbpx

Új szelek fújnak a Székelyföldön

Tisztelt egybegyűltek!

Új szelek fújnak a Székelyföldön.

Örömmel teszem ezt a kijelentést, mert az elmúlt száz évben minden székelyföldi elöljáró vagy a Székelyföld sorsát a szívén viselő felelős gondolkodó azt állította, hogy a világnak ebben a szegletében megállt az idő.

Fellendülést a múlt század elején a székely körvasút megépítése hozott. Akkor elkezdődött némi pezsgés, de a két világháború és fél évszázad kommunizmus nem tett jót a fejlődésnek, a Székelyföld lemaradt a régiók közötti versenyben.

Azt mondtam, hogy új szelek fújnak a Székelyföldön. S e kijelentésemet azzal indokolom, hogy a térség erőteljes öndefiníciós lázban ég: múltunk, sajátos kultúránk, jelenkori gazdasági-társadalmi helyzetünk pontos ismerete segít a jövőépítésben.

Ennek az építésnek része a Székely termék márkanév bejegyeztetése és használata.

Hargita Megye Önkormányzata programjában már 2008 óta szerepel célként a székelyföldi termelők termékeinek piachoz juttatása.

Kezdetben termékbemutatókkal, vásárokkal kiállításokkal népszerűsítettük a fent említett termékeket Romániában és Magyarországon egyaránt.

2009 januárjában a Cora üzletlánc marketingosztályának munkatársa, Koletár Nóra azzal a kéréssel fordult a Hargita Megyei Önkormányzathoz, hogy vegyen részt a székely termékek vásárán.

A megkeresést hosszas egyeztetés követte, melynek eredményeként 2010 márciusában Budapesten bemutatót tartottak székely termékekből.

Ezen a bemutatón 32 cég több mint 100 termékét ismertette. A rendezvényt követően pedig 21 termelő több mint 80 termékét rendelte meg a Cora üzletlánc.

Sajnos, üröm is vegyült az örömbe: az Európai Unió betiltotta a romániai sertéshúsexportot, a sertéspestisjárványra hivatkozva. Ugyanakkor a leghagyományosabbnak tartott székely termékek – mint például a tekerőpataki sajt, a juhtúró és a tehéntúró – előállítói az idő rövidsége és a burjánzó bürokrácia miatt nem rendelkeztek a megfelelő állat-egészségügyi engedélyekkel. S volt olyan termelő, aki nem tudta biztosítani a vonalkódos címkézést.

A felsorolt okok miatt a megrendeléssel bíró termelők jegyzéke 8 termelőre csökkent, tőlük mintegy 56 terméket rendelt meg az üzletlánc.

Kezdetnek nem rossz – teszem hozzá.

Ezáltal esélyt kaptunk arra, hogy a székelyföldi termékek önálló entitásként jelenjenek meg a piacon.

Hogy miért fontos ez? Ha azt mondjuk: csokoládé és sör, Belgiumra gondolunk. Ha azt mondjuk: fetasajt, Uzo, Görögország jut eszünkbe. Tokaj nemcsak egy dombvidéket jelöl, hanem a minőségi bor szinonimája. Dél-Tirol pedig az élelmiszerek piacán az almát jelenti.

Európa minden térségének megvannak a maga adottságai. Ha e térségek lakói okosan viszonyulnak saját adottságaikhoz, lokális értékeikből tőkét kovácsolhatnak.

Szűkebb térségünkben, no meg azok körében, akik megfordultak már a Székelyföldön nem ismeretlen a kürtőskalács. Ez egy olyan termék – amely amellett, hogy nagyon finom – a régiót jelképezi. Helyi termék, amely egyetemesedett, ismerik már a regáti románok és a dunáltúli magyarok is.

Meggyőződésem, hogy még számos olyan termékünk, terményünk van, amely méltán tarthat igényt a nemzetközi ismertségre és elismerésre. Olyan termékek, amelyek a Székelyföld és lakói jó hírét öregbítik.

Nagy lehetőség számunkra a Cora üzletlánccal való együttműködés, a multinacionális cég tapasztalatát ötvözve minőségi, egészséges termékeinkkel esélyünk van arra, hogy megtanuljuk értékesíteni javainkat, hogy felhívjuk a nagyvilág figyelmét értékeinkre. Legyenek azok kézműipari, élelmiszer-ipari termékek vagy mezőgazdasági termények.

Büszkék vagyunk, hogy hódít a Székely termék márkanév, s hódít a mögötte meghúzódó egészséges szemlélet.

Mint már említettem, a Székelyföldön, e hegyek közé szorult tenyérnyi területen, amely számunkra a világ közepét jelenti, az első nagyobb fellendülést a székely körvasút megépítése hozta.

A mai esemény ehhez fogható, ehhez mérhető: száz évvel ezelőtt a vasút vonta be a térséget a gazdasági vérkeringésbe. Most, a globalizálódó világban a nagy élelmiszerláncok polcain való jelenlét jelenti a gazdasági körforgásban való részvételt.

Meggyőződésem, hogy most kibontakozó együttműködésünk hosszú távú, gyümölcsöző és kölcsönösen előnyös lesz.

Ugye, már mondtam: új szelek fújnak a Székelyföldön.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.