fbpx

A csicsói Olt-híd ügyében ült össze a megyei tanács testülete

Hargita Megye Tanácsa testülete rendkívüli ülést hívott össze szerdára, május 18-ára Csíkcsicsóba. Mint azt Barti Tihamér alelnök elmondta, először ülésezett Csicsóban a megyei tanács. Az eseményt a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola tanulói nyitották meg egy rövid zenei műsorral. Ezt követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megnyitotta az ülést kifejtve, hogy az Olt-híd építéséhez szükséges újabb lépés érdekében döntöttek a testület összehívása mellett. Annak érdekében, hogy előmozdítsák a híd építésének ügyét, a megyei tanács átiratot küld a kormánynak, aminek nyomán kifizetik a munkálatok egy részét, erről is szavazott a testület. Barti Tihamér alelnök hangsúlyozta: mivel kormányprogram része a híd építése, a megyei tanács nem folyósíthat pénzt azonnal. Becze Attila, Csíkcsicsó község polgármestere kifejtette: amikor négy éve Hargita Megye Tanácsához fordult segítségért, azonnal választ kapott. Szentes Antal és Becze István megyei tanácsosok megjegyezték, a megyei tanács munkatársai a kezdetektől fogva azon vannak, hogy minél hamarabb elkészüljön az említett híd, a törvényeket azonban be kell tartani annak ellenére, hogy sok esetben azok miatt akadnak meg a munkálatok. Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy a jelenlegi törvények miatt a közbeszerzéseket a legkisebb árajánlatot tevő cégek nyerik meg, és sok esetben olyan cégekről van szó, amelyek nem tudják kifizetni a munkásaikat sem. A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a most már 70 százalékban elkészült munkálatok után a kivitelező befejezi a híd építését, és a szerkezet a nehézségek ellenére sok évig szolgálni fogja a település lakóit.

A tanácsülésen Nagy József csicsói plébános és Borboly Csaba megyeelnök aláírták azt a támogatási szerződést, amelyet a plébánia Hargita Megye Tanácsa egyházaknak szóló programja keretében pályázott és nyert meg, 60 ezer lejt kápolnaépítésére. Hargita Megye Tanácsa az egyházaknak szóló programján keresztül több mint négymillió lejt utalt ki a megye felekezeteinek a közel 200 pozitívan elbírált pályázatra.

Mindezek mellett elvi döntés született, amelynek értelmében Hargita Megye Tanácsa kész támogatni 10 gyermekelszállásolási központ építését. Ezek a központok peremvidékeken, elzárt településeken élő gyerekeken hivatottak segíteni, a tervek szerint mindegyik létesítmény 24 gyerek befogadására lesz alkalmas.

Csíkszereda, 2016. május 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.