fbpx

A Csíkszeredába tévedt medve esetének tanulságai

Ma reggel Csíkszereda területére tévedt egy hím medve, több háztartásba is betört, szerencsére személyi sérülések nem történtek. A medve útvonalát, valamint a kilövésének körülményeit részletesen közvetítette több sajtóorgánum.

A környezetvédelmi minisztérium ez esetben operatívan cselekedett, az Európai Tanács a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmére vonatkozó irányelve 16. cikke c) pontjának megfelelően jóváhagyta a lakónegyedbe tévedt példány ártalmatlanítását.

– Azt ma mindenki láthatta, hogy a medve nem játék. A vadásztársulás munkatársai is megerősítették, hogy a kíváncsiság és a szenzációhajhászás jelentősen akadályozták a munkavégzésben. Három vagy négy olyan helyzet hiúsult meg, nagyrészt a kíváncsiskodóknak köszönhetően, amikor a vadásztársulat képviselőjének lehetősége lett volna ártalmatlanítani az eltévedt medvét – tájékoztatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A megyeelnök mindig is tartózkodott attól, hogy média képviselőinek jelenlétét biztosítsa egy-egy medve elszállítása vagy kiemelése esetén, még a New York Times fotóriportere is negatív választ kapott az elöljárótól.

– Mindig is utólagosan, de időben tájékoztattunk egy-egy példány sorsával kapcsolatban a sajtót, de soha nem támogattuk, hogy bárki külső személy jelen legyen egy-egy veszélyes példány kiemelésénél, hisz alapjáraton egy kockázatos műveletről van szó, amely egy rossz mozdulat során tragédiához is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy a vadászok teljes mértékben tudjanak figyelni a megbízás végrehajtására. Az emberi élet a legnagyobb érték. Tiszteljük, és ne hozzuk egymást életveszélyes helyzetekben – nyilatkozta a megyeelnök.

Csíkszereda, 2018. augusztus 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.